Forrás: NOL

Túlélők százai, a német politikai osztály képviselői, kegyeletüket lerovó emberek emlékeztek vasárnap három németországi koncentrációs tábor – Bergen-Belsen, Ravensbrück és Sachsenhausen – csaknem egyidejű felszabadulására.

A Hannovertől északra fekvő Bergen-Belsenben lelte halálát az Amszterdamból elhurcolt, naplót író Anna Frank és itt volt fogoly a francia Simone Veil, az Európai Parlament volt elnöke, aki úgy emlékezett vissza arra az időre, hogy „nem tudjuk kitörölni emlékezetünkből a rettenetet, amit Bergen-Belsen jelentett” 1945 áprilisáig, a brit harckocsik megérkezéséig.

Bergen-Belsent a britek szabadították fel, a Berlintől északra fekvő Ravensbrücköt és Sachsenhausent a szovjet hadsereg.

„Az a tény, hogy az antiszemitizmus 60 évvel Auschwitz felszabadulása után sem tűnt el, nem szabad hogy rezignációra adjon okot. Annak, aki fenyegetve érzi magát, még hangosabban, még öntudatosabban kell szólásra jelentkeznie” – állapította meg Bergen-Belsenben Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.

Ha Auschwitz a szervezett tömeggyilkosság szinonímája, Bergen-Belsen „az eltűrt káosz okozta tömeghalál fogalmával azonos” – tette hozzá Paul Spiegel. Az éhezés, a járványok 50 ezer fogoly, 20 ezer szovjet hadifogoly halálát okozták, de még a tábor felszabadulása után is 14 ezer férfi, nő, gyerek halt meg a fogva tartás következményei miatt.

Sachsenhausenben 1936 és 1945 között csaknem 200 ezer embert tartottak bezárva, zsidókat, a náci rendszer ellenségeit, kommunistákat, szociáldemokratákat, keresztényeket. Cigányokat és homoszexuálisokat is internáltak a táborba.

A sachsenhauseni emléknapon Joschka Fischer külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy németek voltak azok, akik elrendelték, megszervezték és elkövették a rettenetes cselekedeteket, „erre a keserű igazságra mindig és mindig emlékeztetnünk kell magunkat”.

Ravenbsbrücköt elsősorban női tábornak könyvelik el, ahova 1939 és 1945 között 132 ezer asszonyt és gyereket deportáltak. Több tízezer fogoly lett gyilkosság, az éheztetés, betegségek és orvosi kísérletek áldozata. A vasárnapi megemlékezésen Renate Schmidt családügyi miniszter a szélsőjobboldallal szemben ellenállásra szólított fel, megjegyezve, hogy „úgy tűnik: népünk még mindig nem vonta le véglegesen a tanulságot a Harmadik Birodalomból és a holokausztból”.

(MTI)

Comments are closed.