Forrás: Népszava

Munkalátogatást tesz Hágában ma Gyurcsány Ferenc kormányfő, Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök meghívására. A látogatás célja a két ország közti politikai párbeszéd folytatása és az Európai Unióban most aktuális kérdések kapcsán az álláspontok egyeztetése. Áttekintik a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeit is, különös tekintettel a gazdasági-kereskedelmi együttműködésre. A magyar kormányfőt fogadja Beatrix királynő is. (MTI)

Szavazások az Országgyűlésben

Ma szavaz az Országgyűlés a Szülőföld Alapról szóló törvény módosításáról és arról az előterjesztésről, amely felhatalmazza a kormányt Bulgária és Románia EU-csatlakozási szerződésének aláírására. Várhatóan szavaznak a képviselők a II. világháború alatt a másik ország területére került kulturális értékek visszaszolgáltatásáról szóló magyar-orosz megállapodással kapcsolatos határozati javaslatról. Szavazás lesz az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló szocialista, valamint a pártállam titkos iratainak kezeléséről szóló fideszes törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról. Kedden elkezdődik az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényjavaslat általános vitája. Szerdán a Fidesz-frakció kezdeményezésére Gyurcsány bizonyítvány: EU elégtelen! címmel politikai vitanapot tartanak. (MTI)

A Lelkiismeret „88 tüntetett Budapesten

Szólásszabadságot követelve mintegy százan tiltakoztak a holokauszttagadó Ernst Zündel németországi őrizetbe vétele ellen a budapesti német nagykövetség épületénél a Várban. A bíróság által nem jogerősen tavaly decemberben feloszlatott Vér és Becsület Egyesület, valamint a Lelkiismeret „88 Csoport és a Magyar Nemzeti Front rendezvényén Domokos Endre János, az egyesület ügyvivője azt mondta: a holokauszt emléknapján a holokauszt-dogma áldozataira emlékeznek, azokra, akiket az elmúlt évtizedekben ellehetetlenítettek. Ilyennek nevezte Ernst Zündel-t is, akit márciusban ítéltek több mint öt évi börtönbüntetésre a holokauszt tagadásáért és az interneten keresztül történő gyűlöletkeltésért. (MTI)

Eltemették Pusztai Gyula képviselőt

Végső búcsút vettek Pusztai Gyula Vas megyei országgyűlési képviselőtől. Jelen volt a koporsónál a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke és sok képviselő, köztük ellenzékiek is. Nemcsak az él teljes életet aki sokáig él, de teljes életet él az is, aki valóra tudja váltani mindazt. amit fontosnak tart, amiért úgy érzi, hogy érdemes volt megszületnie és élnie. Pusztai Gyula ilyen volt – mondta búcsúbeszédében Lendvai Ildikó frakcióvezető. Pusztai Gyula több évtizedig dolgozott a közigazgatásban, 1990-98 között a Vas Megyei Közgyűlés elnöke volt, 1998-ban, majd 2002-ben választották az MSZP területi listáján országgyűlési képviselővé. (MTI)

ANDRASSEW

J.A., elnök-mizéria

A nepszava.hu online Hírvita rovatában a múlt héten példátlanul hosszú, a körülményekhez képest igen kultúráltnak mondható vita alakult ki József Attila életéről, a hatalomhoz való viszonyáról, annak kapcsán, hogy miért zárták ki a pártból. A vitatkozók rendkívüli felkészültségről tettek tanúbizonyságot, sőt családi kapcsolatokból táplálkozó gondolatok is napvilágra kerültek. Ebből – és más jelekből – talán azt is leszűrhetjük, hogy a költő századik születésnapján való emlékezés nem valami kulturális protokollszervezés miatt volt túláradó, hanem vélhetően azért, mert csakugyan egyöntetű az a vélemény, miszerint az egyik legnagyobb és legcsodálatosabb magyar írástudó volt. Másrészt az is figyelemre méltó, hogy műve arra a sorsra jutott, amire az óriásoké rendesen: minden világnézetű ember talál magának idézni valót, ha a szükség úgy hozza.

A hét második felében a fórum látogatóit némi izgalomba hozta a köztársasági elnök jelölése körüli huzavona. Gerzson véleménye: Ebben a köztársasági elnök-mizériában engem az zavar (de cefetül), hogy senki nem a képességeket nézi, hanem szinte csak a politikai hozzáállást. Engedtessék az állampolgárnak, hogy olyan elnöke legyen, aki az országot megjelenésében, személyiségében és tetteiben méltóan tudja képviselni. A külföldre nem tartozik az, hogy nálunk ‘gyenge’ köztársasági elnök van, a külföld ‘a magyarországi köztársasági elnök’-öt látja benne.

(http://www.nepszava.hu)

Comments are closed.