Forrás: NOL

Sándor Tünde, 2005. április 18. 00:00

A Four Seasons Gresham Palace. Budapesten tizenhárom ötcsillagos szálloda várja a vendégeketKép: Velledits Éva Sok milliárd eurót hoztak Magyarországra az utóbbi pár évben a németek, olaszok, amerikaiak, franciák, izraeliek és kanadaiak. Sajnos, egyelőre leginkább az üzletemberek (pontosabban cégeik) költekeztek – és nem elsősorban a szállodákban, hanem a szállodákra.

Semmi meglepő nincs abban, hogy a rendszerváltás után felszökött szállodaépítési láz elsősorban Budapesten éreztette hatását. A fővárosban – ahol a turisztikai bevételek negyven százaléka képződik – tíz éve még szűkös volt a nívós szállodai választék; az ide érkező vendégek kevés luxushotelt találtak, de négycsillagos házból sem volt még sok. Bezzeg most: tizenhárom ötcsillagos és harmincnyolc négycsillagos szálloda várja a vendégeket a hatvanhét háromcsillagos, tizenkét kétcsillagos és hatvanhét egycsillagos mellett.

A címlista ráadásul tovább bővül, a New York-palotában formálódó luxust néhány hónapon belül bárki élvezheti – jó pénzért. Budapest nem éppen elegáns részén, a Blaha Lujza tér környékén pillanatok alatt igazi hotelnegyed alakult ki, hiszen az ottani Hungária szálló, valamint a Rákóczi úton régi fényében tündöklő négycsillagos Palace és a vele szemközti háromcsillagos ház meglepő módon újabb szomszéddal nézhet farkasszemet. A volt sajtószékházból ugyanis szintén hotel lesz, méghozzá a fejlesztő bejelentése szerint mi más, mint ötcsillagos. Mindez a makacsul pusztuló, most éppen kifutó ruházati modellekre szakosodott Corvin áruház mellett, amelyre hosszú évek óta nincs vevő.

A legmerészebb helyválasztásnak az ügető helyére szánt luxusszálloda tűnik, amelyet be lehet ágyazni egy mindenféle kereskedelmi egységet és szabadidőközpontot magában foglaló kisebb városközpontba – de a vele párhuzamosan futó, a Keletiben végződő vasúti övezetet nem lehet áthelyezni onnan. A legek sorát folytatva az egyik legrégebben tervezett, Pest egyik legszebb helyén, az Operával szemközt álló Drechsler-palotában ugyancsak luxusszálloda lesz – állítólag már jövőre. A legreménytelenebbnek egy régi hotel, a Continental sorsa tűnik: a Dohány utcában lebontott épület szomszédja, a Hungária fürdő torzója még látható, de az igyekezet nem, hogy azokból termálvizes szálloda legyen.

A fővárosban újra fellángolt szállodaépítési lázat talán érthetetlenné teszi, hogy a hotelszobák nagy része egész évben üresen áll. A legfrissebb statisztikában szereplő 55,2 százalékos kihasználtsági mutató alig több mint fél házat takar – de nem Budapesten, ahol az országos átlagnál tíz százalékkal volt jobb az arány. Az ötcsillagosok 61,6 százalékos, a négycsillagosok 67,4 százalékos, a háromcsillagosok 65,7 százalékos foglaltsággal működtek. A vendégforgalom 9,5-18 százalékkal növekedett valamennyi kategóriában.

Mindez érthetőbbé teszi, miért nem múlik el év szállodaavató nélkül a már amúgy is gazdag kínálatot felvonultató Budapesten. A kínálat további bővülése miatt a szobaárak újra csökkenhetnek, hacsak nem jön még több vendég Pestre, ahol az ötcsillagosok most a nyugat-európai négycsillagosok árfolyamán dolgoznak.

A jövő már a finomításokkal telik. Ahol nincs a szálloda közelében fürdő, oda építenek, mint történt az a Grand Hotel Royal esetében, amelynek újjávarázsolták eredeti részét. A vendégek megnyerése érdekében a Kempinski a legújabb divat szerint, thai stílusban alakította újjá wellness központját, miként a budavári Hilton is korszerűsített. Mindeközben a vidéki beruházások is zajlanak, kisebb csinnadrattával ugyan, de helyenként nagyon is látványos eredményekkel. A gyógyvíz vendégcsalogató erejében bízó vidéki szállodaipar eredményei is javultak.

A Balaton egyelőre gyengélkedik, nem véletlenül: az országos beruházási hullám a magyar tenger partján nem volt elsöprő. A korábban aranybányának számító Aranyparton, illetve Siófok más részein is több hotel eladó, a Balaton partján a hajdan szép summát fialó, több kiadható szobával épült családi nyaralók közül is sokra keresnek új tulajdonost. A sármelléki repülőtér hosszú távon felszálló ágra terelheti a környék idegenforgalmát, amely az utóbbi években csak egy-egy kisebb régióban produkált jó eredményeket.

Nyugat-Magyarországra jellemzően hozzák, Kelet-Magyarországról azonban még többnyire csak viszik az utasokat a repülők. Debrecen modernizált reptere olyan népszerű lett hirtelen, hogy az idén hat cég szemelte ki charterjáratai számára. A gyógyvizekben szintén bővelkedő keleti vidék az idén jobb eredményeket mutat, mint a Balaton – mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számának növekedése terén.

Comments are closed.