Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 16. 16:57

Két nagyobb táborba csoportosultak a Rómában összegyűlt pápaválasztó bíborosok: a 78 esztendős konzervatív német főpap, Joseph Ratzinger bíborosnak, a bíborosi testület dékánjának híveire és ellenzőire – írták a szombati olasz lapok a hétfőn kezdődő konklávé kapcsán, amelyen az elhunyt II. János Pál pápa utódját fogják megválasztani.

‘Ratzinger megválasztása a wojtylai kormányzás folytatását jelentené, Karol Wojtyla (II. János Pál pápa) karizmája nélkül’ – írta a Corriere della Sera. Ratzinger ellenlábasának változatlanul Milánó érsekét, Carlo Maria Martinit tekintik: évek óta ő a reformerek vezéralakja az olasz katolikus egyházon belül – írta a milánói napilap.

A római La Repubblica szerint továbbra is Ratzinger vezet, de híveinek nem sikerült kiszélesítenie a német bíboros támogatását. Az olasz pápaválasztó bíborosok népes, húsztagú csoportja megosztott: közöttük is vannak erős favoritok. Megfigyelők hangsúlyozzák, hogy a latin-amerikaiaknak is vannak esélyeik. A helyzet nagyon hasonlít a legutolsó, 1978-as konklávéhoz, amikor az olaszok között nem volt egyetértés, és az akkori bécsi bíboros, Franz König váratlanul bedobta a lengyel jelölt, Wojtyla krakkói érsek nevét.

Minden bizonytalanság ellenére a Vatikán-szakértők szerint rövid konklávéra van kilátás, és már kedden vagy szerdán felszállhat az új pápa megválasztását jelző fehér füst. A Corriere emlékeztetett, hogy az újabb kori történelemben gyors választások voltak: XII. Piust három, I. János Pált négy, VI. Pált öt fordulóban választották meg; igaz, XXIII. János megválasztásához tizenegy, II. János Páléhoz pedig nyolc szavazási fordulóra volt szükség.

Az egyház korszerűsítését várják a leginkább az osztrákok az új pápától

A katolikus egyház korszerűsítését várják a leginkább az osztrákok az új pápától – derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményeit a szombati osztrák napilapok ismertették.

Az OEKONSULT cég felmérése szerint a megkérdezettek 22,6 százaléka az egyház modernizálását várja az új katolikus egyházfőtől. Az új pápával szembeni osztrák elvárások listáján az éhezés és a szegénység elleni küzdelem került a második helyre 17,9 százalékos támogatottsági aránnyal, majd az egyház demokratizálása (15,5), az egyház nők előtti megnyitása (13,1) és a párbeszéd az iszlámmal (10,7) feladatkör megnevezése következik.

Kevesebb mint 5 százalékos támogatottsági aránnyal áll az elvárások listáján a karitatív tevékenységre való összpontosítás, a vallásközpontú ifjúsági munka, a tradicionális hittanoktatás biztosítása, a zsidósággal való megbékélés, vagy az egyház világpolitikai szerepvállalása.

A 8,14 milliós Ausztriában az utóbbi évtizedben több mint négyszázezerrel csökkent a katolikusok száma: 1993-ban még 6,21 millió katolikust tartottak nyilván az egyházmegyékben, 2003-ban pedig 5,75 milliót. Egyes becslések szerint tavaly 45 ezren léptek ki az egyházból, mindenekelőtt a Sankt Pölten-i papneveldében kirobbant homoszexuális botrány nyomán.

Az osztrákok közel fele szerint az új pápának 60 évesnél fiatalabbnak kellene lennie, míg 40 százalék a 60. és a 69. életév közötti korban levő pápát találná ideálisnak, 11 százalékuk pedig az ennél is idősebbet.

A felmérés szerint a megkérdezettek többsége elégedett volt II. János Pál pápa tevékenységével, és csak elenyésző hányada adott hangot elégedetlenségének. Az utóbbiak mindössze 0,1 százaléknyi részarányt képviseltek a válaszadók között. II. János Pál 26 évnyi pápaságát közel 40 százaléknyian jónak értékelték, 25 százaléknyian nagyon jónak, 6 százaléknyian pedig elégséges osztályzattal értékelték a közvélemény-kutató által meghatározott ötfokú skálán.

(MTI/dpa)

Comments are closed.