Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. április 16. 00:00

Szíriai és libanoni zászló felfestve egy libanoni falusi ház faláraKép: AFP – Behrouz Mehri Egyeztetésekre kényszerült, Libanon államfője, Emile Lahud az új miniszterelnök személyéről. Az ország Rafik al-Hariri, volt miniszterelnök februárban történt meggyilkolása óta, komoly válságban van.

A február végén társadalmi tiltakozások miatt lemondott, majd kijelölt kormányfőként hivatalba lépett Omar Karami szerdán adta vissza kormányalakítási megbízását, miután többszöri próbálkozás után sem járt sikerrel. Libanonnak február 28-a óta tulajdonképpen nincsen működő kormánya. Az elhúzódó kormánynélküliség hátráltatja a választások időbeli megtartását.

Az államfő folyamatosan tárgyal a parlamenti frakciókkal, az új miniszterelnök személyéről. A libanoni Szíria-barát politikusokat az ellenzék azzal vádolja, hogy megpróbálják a májusban esedékes parlamenti választásokat elhalasztani. Az ellenzék szerint, ha időben, májusban megtartanák a választásokat, többséget szereznének a parlamentben.

Politikai források alapján a kormányfői tisztségért két jelölt van versenyben. Az egyik az erősen Damaszkusz-párti, a honvédelmi tárca éléről éppen távozó, Abdelrahim Murad, illetve a mérsékeltebb nézeteiről ismert Szíriával amúgy szorosabb szálakat ápoló tehetős üzletember, Najib Mikatti. Őt 37 Szíria-ellenes ellenzéki képviselő jelölte, a további három ellenzéki jogalkotó azonban nem támogatja Mikattit, inkább arra szólítják fel az elnököt, hogy írja ki a választásokat. A miniszterelnököt a parlamenti jelölések alapján nevezi ki Lahud. Politikai körökből származó értesülések szerint a választásokat több héttel, sőt hónapokkal is elhalaszthatódnak. A parlament négyéves mandátuma május 31-én jár le. A libanoni alkotmány előírja, hogy egy hónappal a voksolás előtt ki kell hirdetni a választásokat. Az új miniszterelnöknek két hét leforgása alatt kell kormányt alakítania, és el kell fogadtatni a választási törvényt, hogy bármilyen esélye is legyen a májusi voksolásnak.

Eközben a kormányalakításban való részvételre szólította fel az ellenzéket Valid Dzsumblatt, drúz vezető, ellenzéki politikus. Az ellenzéknek vélekedése szerint benne kell lennie a kormányban. Az Egyesült Államok sürgeti Libanont a választások májusi megtartására. Az amerikai nagykövet, Jeffrey Feltman, elmondta, hogy Libanon érdeke, hogy minél gyorsabban tartsák meg a választásokat.

A szíriai hadsereg 1976-ban lépte át először a libanoni határt, ezzel meghatározó erővé vált a szomszédos ország belpolitikájában. Elhagyják állásaikat a libanoni Bekaa-völgyben állomásozó szíriai katonai és titkosszolgálati erők, – állították szemtanúk. Közben a libanoni hadsereg fokozatosan átveszi az irányítást. Damaszkusz, ígérete szerint, április 30-ig teljesen kivonul a 29 éve megszállt területekről. A Szíria-ellenes tüntetők folyamatosan tiltakoznak Bejrútban, ezzel elérték a kormány lemondását, továbbá nyomást gyakoroltak Damaszkuszra, hogy távozzon csapataival.

Az ellenzék most azzal fenyegetőzik, hogy ismét az utcára vonul, ha jövő hétig nem oldódik meg a kormány helyzete.

James Wolfensohn, a Világbank leköszönő elnöke lesz a palesztin politikai-gazdasági reformokat és a Gázai övezet átalakítását segítő nemzetközi koordinátor – jelentette be tegnap Washingtonban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Wolfensohn kinevezését az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország is támogatta. A 71 éves bankár megbízatását palesztin illetékesek is üdvözölték. A Bush-adminisztráció néhány hónapja egy háromcsillagos amerikai tábornokot, William Ward altábornagyot bízta meg azzal, hogy segítse a palesztin biztonsági erők átszervezését és az Izraellel való biztonsági együttműködést. (Reuters)

Comments are closed.