Forrás: Magyar Hírlap

Egy bírósági eljárásban sikeresen megvédte legjobban futó gyógyszerének a szabadalmát az amerikai Eli Lilly

Egy bírósági eljárásban sikeresen megvédte legjobban futó gyógyszerének a szabadalmát az amerikai Eli Lilly. Az ítéletet a nagy gyógyszercégek győzelmének értékelik az olcsó másolatok elleni háborúban.

Első fokon megvédték, így drágább maradhat

Továbbra is védi a szabadalom az Eli Lilly gyógyszergyártó cég dollármilliárdos forgalmat bonyolító, skizofrénia elleni szerét – mondta ki az Egyesült Államok egyik szövetségi bírója. A döntés azért fontos, mert több nagy cég – mások mellett például a Pfizer, a Sanofi-Aventis és a Bristol-Myers Squibb – legjobban futó gyógyszereinek szabadalmait megtámadták a generikus (azaz jogilag már nem másolásvédett) szereket gyártók a bíróságon. Az elemzők úgy számoltak: a Lily számára kedvezőtlen döntés esetén akár harminc százalékkal is eshetett volna a cég részvényének az értéke – és vele az olcsó generikus másolatokkal küzdő iparág többi vállalatáé is.

Az eljárást a Teva izraeli, az Ivax amerikai és a Dr. Reddy’s Laboratories indiai cég arra hivatkozva indította el az USA-ban, hogy az Eli Lilly gyógyszerének a hatóanyaga szinte ugyanaz, mint a már a lejárt szabadalmúaké, ezért nem kérhet rá jogi védelmet.

Érvelésüket, miszerint az ismert hatóanyagok alapján bármelyik cég tudósai létre tudták volna hozni a kérdéses gyógyszert, azonban nem fogadta el a bíró. A cégek fellebbeznek, de az eljárás leghamarabb két év múlva zárulhat le, s addig a Lilly versenytárs nélkül forgalmazhatja az árbevétele harmadát hozó gyógyszert, amelynek a szabadalma amúgy 2011-ben jár le. Addigra pedig már lehet, hogy érdektelenné is válik az ügy: a kérdéses gyógyszer forgalma ugyanis visszaesik, mivel az orvosok szerint növelheti a betegek kockázatát a cukorbetegségre.

dmt

Comments are closed.