Forrás: NOL

Szilvássy József, 2005. április 15. 00:00

Bebocsátást kért és azonnal kapott a pozsonyi külügyminisztériumba Ján Slota, a magyarellenességéről elhíresült szlovák nemzeti párti vezér. Dicsérni jött, nem temetni az eddig általa megalkuvónak tartott Dzurinda-kabinetet és annak külügyminiszterét, Eduard Kukant.

Akivel elmondása szerint együtt dühöngtek és riadoztak a magyar nacionalizmus legújabb megnyilvánulásai miatt, amelyek már a zsolnai politikus meglátása alapján Európa stabilitását is veszélyezteti. A mélyszlovák vezér leszedte a keresztvizet Bugár Béláról, a pozsonyi parlament alelnökéről is, aki állítólag messze eltávolodott a hivatalos pozsonyi külpolitika irányvonalától. Főleg azzal, hogy követeli a Benes-dekrétumok politikai megnyitását. Slota szerint Kukan majdnem mindenben igazat adott neki, csak diplomataként a miniszternek sokkal óvatosabbnak kell lennie – bizonygatta a magyarfaló pártvezér. Majd felemelte a mutatóujját:

– De azért még így is sokkal jobban a sarkára állhatna!

Ugyanakkor Juraj Tomaga külügyi szóvivő lapunknak azt állította, hogy a pozsonyi tárcavezető csupán abban értett egyet a pártelnökkel, hogy a Benes-dekrétumok ügyét Szlovákia és az Európai Unió is lezártnak tekinti, hiábavaló hát kavarni… az indulatokat. Slota a hivatalos cáfolat ellenére tovább ragyogott. És gagyogott. Dicsérő jelzőkkel vállon veregette Mikulás Dzurinda kormányfőt is, aki szerinte végre igaz szlovákként viselkedett, mert nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni Gyurcsány Ferenccel. – Már a szlovák miniszterelnök is torkig van a Magyar Koalíció Pártjának pöffeszkedésével és egynémely magyarországi politikus kijelentéseivel – szögezte le Slota. Aki a pozsonyi törvényhozásban az egyik Meciar-párti honatya révén olyan dörgedelmes javaslatot akar elfogadtatni, hogy a trianoni szerződés, továbbá Európa második világháború utáni elrendezése, miként az elhíresült benesi dokumentum is örök, szent és sérthetetlen. Strasbourgba is készül, hogy az Európai Parlamentben is tamtamozzon az állítólagos magyarveszélyről. Bugár Béla megismételte újra, hogy a felvidéki magyarság második világháború utáni meghurcoltatását nem lehet elhallgatni. S eljött az ideje a tényleges szlovák-magyar megbékélésnek, egymás megkövetésének, a múltban okozott kölcsönös sérelmek miatt. Ahogy Szlovákia ezt már a németek és a zsidók esetében megtette. Ezzel minden szlovákiai magyar és sok szlovák is egyetért. Csak azt teszik hozzá, hogy erről leginkább a pozsonyi parlamentben és más, megfelelő politikai fórumon kellene vitát indítani, nem pedig féligazságokat kurjongató, s ezért is indulatokat gerjesztő hazai és külföldi rendezvényeken.

Valószínűleg Bársony András,

a Külügyminisztérium politikai államtitkárának a Benes-dekrétumokra vonatkozó nyilatkozata volt az oka annak, hogy Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök lemondta jövő hétre tervezett találkozóját magyar kollégájával – közölte maga Gyurcsány Ferenc. – Dzurinda személyesen tájékoztatott arról, hogy talán szerencsésebbnek tartaná, hogyha most nem találkoznánk – mondta Gyurcsány az AP hírügynökség beszámolója szerint. – A későbbiekben megértettem, hogy ennek oka valószínűsíthetően Bársony András államtitkár úr azon nyilatkozata, mely szerint a Benes-dekrétumokba foglalt politika komoly politikai kérdéseket vet fel mind a mai napig.

Gyurcsány érzékeltette, hogy Magyarország kész rendezni bármilyen történelmi vitáját Szlovákiával. – Nem engedhetjük meg, hogy a múlt beárnyékolja azt a közös érdekünket, hogy növekvő gazdaságokat

és együttműködő társadalmakat teremtsünk ebben a régióban. Nem építhetünk politikát… ha újra és újra a jövő problémái elé helyezzük ezeket a nemzeti sérelmeket.

Comments are closed.