Forrás: Népszava

Három évtizeddel ezelőtt lett – az ENSZ-be frissen felvett – NSZK fodiplomatája dr. Hans-Dietrich Genscher. Az újraegyesített Németország első külügyminisztere, 12 éve vonult nyugdíjba. Az Európa határain túl is népszerű és nagyra becsült, kitünő humorú, 77 esztendos liberális politikus ma is hallatja hangját a világ legégetőbb kérdéseivel kapcsolatban.

A nemzetközi figyelem középpontjába még belügyminiszterként, a tragikus 1972-es müncheni nyári olimpiai játékok idején került az akkor 45 éves Hans-Dietrich Genscher. Pár héttel késobb már másmilyen sorsdöntő ügyek játszották a főszerepet az NSZK politikai életében. A bizalmi válságba került – Willy Brandt kancellár vezette – szociáldemokrata-liberális koalíciót szeptemberben szavazták le az uniós pártok Bonnban. Gustav Heinemann államfő Nyugat-Németország történetében először volt kénytelen feloszlatni a parlamentet és új választásokat kiírni. 1972. november 19-én a CDU/CSU 44,9 százalékot kapott. Ismét az SPD (45,8 százalék) és az FDP (8,4 százalék) alakíthatott kormányt. A régi-új belügyminisztert Hans-Dietrich Genschernek hívták, akinek a bonni urnacsata a második stresszes epizód volt azokban a hónapokban. Mint emlékezetes a ‘Fekete Szeptember’ nevű arab terrorista brigád vérfüdot rendezett a bajor fovárosban az ötkarikás játékokon. Az izraeli olimpikonok szálláshelyét (1972. szept. 5.) megtámadó palesztínokkal a kövérkés Genscher tárgyalt: önmagát túsznak felajánlva nemzetközi szinten is bátorságról téve tanúbizonyságot. Ezt a karakánságot nem felejtették el neki késobb sem, amikor 1974 és 1992 között a (nyugat)német diplomáciát irányította. Másféltucat emberéletet követelt a müncheni sportünnepet megzavaró lövöldözés – a szabaddemokrata belügyminiszter lemondását nem fogadta el Brandt. Genscher további két évtizedre meghatározó alakja lehetett a bonni kabinetnek,s az európai nagypolitikának.

A Kohl-kormány külügyminiszteri székéből 1992. május 18-án önként felállt egykori alkancellár, Hans-Dietrich Genscher interjúiban gyakorta leszögezi, hogy nem számított arra, hogy megélheti ezt a magas kort. Néhány politikai rendezvényen, fogadáson személyesen is találkozhattam a szálfatermetű, elegáns egykori diplomatával. Tekintete, hangja nem árul el fáradságot, csupán nehézkes járása utal a 77 évnyi strapás menetelésre. Generációjából kevesen maradtak. Élete első szakasza rengeteg kortárs német sorsával közös: a békebeli karriere azonban közép-európai viszonylatban is egyedülálló!

Frontról a politikába

Az 1927-ben Reidenburgban született késobbi politikus tíz évesen lett félárva: apja 38 esztendősen vérmérgezésben hunyt el. Genscher 1943-ban kamasz fejjel öltötte magára a hitleri hadsereg uniformisát. Tízmillió német nem élte meg 1945 tavaszát! A náci birodalom összeomlásakor a 18 éves srác amerikai/brit hadifogságba került. A láger hétköznapokat megúszta, de hamarosan súlyos tüdőbaj döntötte le a lábáról. A 40-es évek második felében, Németországban – égtájtól függetlenül – rengeteg áldozatot szedett az alultápláltság, a lakáshiány; még sokáig érvényben maradt a Führer-korszaktól örökölt jegyrendszer és élelmiszerracionalizálás. Hans-Dietrich Genscher ingázva a kórház és az iskolapad között 1946-ban lépett be a Liberális Demokratikus Pártba (LDP). Halleban és Lipcsében „46-tól „49-ig jogi és közgazdasági tanulmányokat folytatott: nevetve mesélte a tévében, hogy két nappal az NDK megalakulása előtt tette le utolsó sikeres vizsgáját.

A sztálinista Német Demokratikus Köztársaság szovjetbarát diktatúrája legalább annyira gyötörte az ifjú Genschert, mint a TBC. 1952-ben szánta rá magát, hogy hátat fordítson a DDR-nek. Nyugat-Németországban rögtön csatlakozott az FDP-hez, s a hamburgi jogi egyetemen újabb államvizsgával bizonyította, hogy ‘pályaérett’. Kezdetben Brémában ügyvédeskedett: politikai karrierje 1956-ban startolt, mint a szabaddemokraták Bundestag frakciójának gazdasági asszisztense. 1959-tol az FDP parlamenti frakciójának titkára volt 1965-ig, s ezzel párhuzamosan „62 és „64 között pártja országos ügyvezetőjeként is dolgozott. A hidegháborútól az újraegyesítés utáni két parlamenti ciklusig (1965-től 1998-ig) volt Hans-Dietrich Genscher jellegzetes sárga pulóverében a bonni Bundestag képviselője.

Belügy, külügy, FDP

A jó humorú, jellegzetes dialektussal beszélő férfiú a 60-as évek második felében a szövetségi parlament liberális frakciójának ügyvezetőjeként tett szert országos ismertségre. 1968-tól Genscher hat évig az FDP alelnöke volt, s közben 1969-től 1974-ig Willy Brandt kormányában belügyminiszterkedett. A szociáldemokrata kancellár Brandt „74-ben, botrányos körülmények között távozott a kormány éléről – Genscher maradt. 1974-től 1992-ig az NSZK külügyminisztereként, alkancellárként lett közismert világszerte. Előbb Helmut Schmidt, majd Helmut Kohl kabinetjében irányította a (nyugat)német diplomáciát és 1974-1985 között az FDP-t is. A kelet-nyugati párbeszéd szószólójaként híressé vált Genscher – saját szavai szerint – 1989-ben jutott el politikusi pályája csúcsára, midőn röviddel a magyar-osztrák határnyitást követően, még szeptemberben Prágában bejelentette a keletnémet menekültek szabad átutazását az NSZK-ba. (Azt akkoriban csak kevesen tudták, hogy alig két hónappal korábban, nyáron Genschernek súlyos szívinfarktusa volt, s mindenhová ‘sztetoszkópos’ testőrök kísérték…) Hazánk érdemeit EU-csatlakozásunk évében, 2004-ben sem felejti el soha hangsúlyozni, aki egyik főszereplője volt a „89 novemberi, berlini falomlásnak, és az újraegyesítés 14 évvel ezelőtti történelmi ‘pillanatának’.

Hans-Dietrich Genscher abból a szempontból is különleges egyéniség, hogy – politikusoktól és díváktól szokatlan módon – 65 évesen, saját kérésére nyugdíjba vonult, még hat esztendőre megtartva képviselői mandátumát. Tisztségét Klaus Kinkel vette át Helmut Kohl kabinetjében, majd a szociáldemokrata-zöld kormány 1998-as beiktatásakor Joschka Fischer vihette tovább a (cseppet sem könnyu) staféta botot. Az idős hajdani diplomata, az FDP tiszteletbeli elnöke továbbra is aktív életet él. Könyveket ír, előadásokat tart, 1999 óta ismét ügyvédként praktizál. Tető alá hozta a H. D. Genscher Consult GmbH tanácsadó céget: véleményére a XXI. században is rengetegen kíváncsiak!

Mogyorósi Géza

(Berlin)

Comments are closed.