Forrás: NOL

MTI, 2005. április 14. 00:00

– Életveszélyes influenzavírus kísérleti mintáit küldte szét rutinvizsgálatra az Amerikai Patológusok Testülete (CAP) a világ 18 országának mintegy 3747 laboratóriumába – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese.

Kelet-közép-európai országokba nem juttattak a mintából. A vírus veszedelmes járványt okozhat, ha kijut e laboratóriumokból, de ennek szerencsére csekély a valószínűsége, mert a laboratóriumok jártasak a fertőző anyagok kezelésében, és az érintett laborok többségét már hivatalosan értesítették a veszélyről. (A laboratóriumok rendszeresen ellenőrzik magukat, képesek-e kimutatni a különféle vírustörzsek felbukkanását. E vizsgálatok elvégzéséhez újra meg újra kapnak vírusokat erre szakosodott intézmények vírustenyészeteiből, így jutott el hozzájuk a szóban forgó veszedelmes vírus is.) A WHO a veszélyes vírusok megsemmisítésére szólította fel az összes labort. 1957-ben számos ember halálát okozta ez a vírus. Különféle becslések egy és négymillió közé teszik az ázsiai influenza néven emlegetett, az akkor az egész világon végigsöprő járvány halálos áldozatainak számát.

A laboratóriumok túlnyomórészt az Egyesült Államokban és Kanadában vannak, de tizenhat további ország 61 laboratóriumába is eljutott néhány. A további érintett országok: Bermuda, Belgium, Brazília, Chile, Dél-Korea, Franciaország, Hongkong, Izrael, Japán, Libanon, Mexikó, Németország, Olaszország, Szaúd-Arábia, Szingapúr és Tajvan.

Comments are closed.