Forrás: Híradó

Washington kizárta Izraelt egy katonai fejlesztési programból, Kínával kötött fegyverkorszerűsítési üzlete miatt

Az Egyesült Államok kizárja Izraelt egy új harci repülőgép fejlesztési programjából, tiltakozásul egy izraeli-kínai fegyverzeti szerződés miatt – írta csütörtöki számában a Maariv című izraeli napilap.

Izrael 2004-ben vállalta, hogy korszerűsíti azokat a Harpy típusú pilóta nélküli harci repülőgépeket, amelyeket a 90-es évek közepén adott el Kínának. Az Egyesült Államok álláspontja szerint ezek a távirányítású, egyebek közt radarállomások ellen felhasználható gépek veszélyeztethetik stratégiai érdekeit.

Washington ezért – izraeli sajtóértesülés szerint – január végén felszólította Izraelt, hogy ne adja vissza Kínának a karbantartásra, amerikai álláspont szerint korszerűsítésre Izraelbe szállított pilóta nélküli harci repülőgépeket. Izrael ezt elutasította.

Az új amerikai korlátozás értelmében izraeli vállalatok nem vehetnek részt egy új generációs vadászrepülőgép fejlesztési programjában, és Washington leállította „érzékeny” katonai csúcstechnológia átadását is Izraelnek – állította csütörtökön a Maariv olyan magas rangú izraeli illetékesekre hivatkozva, akik Ariel Saron miniszterelnök kíséretének tagjai voltak a kormányfő hét eleji amerikai látogatásán.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.