Forrás: Népszava

Tizennyolc ország több mint 3700 laboratóriumába küldött szét rutinvizsgálatra egy életveszélyes influenzavírust az Amerikai Patológusok Testülete. Az Egészségügyi Világszervezet szerint, ha az úgynevezett ázsiai influenza kikerül a laborokból, akár világméretű járványt is okozhat, bár optimizmusra ad okot, hogy ezidáig megbetegedésről nincs hír. Kelet-Európába nem érkezett a halálos vírusból, amely 1957-ben többmillió ember halálát okozta.

Életveszélyes influenzavírus kísérleti mintáit küldte szét rutinvizsgálatra az Amerikai Patológusok Testülete (CAP) a világ 18 országának mintegy 3700 laboratóriumába – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese. Kelet-közép-európai országokba nem juttattak a mintából. Az úgynevezett ázsiai influenza 1957-ben becslések szerint 1-4 millió ember halálát okozta világszerte. Klaus Stohr, az influenzajárványok elleni küzdelem ügyében illetékes WHO-tisztségviselő szerint a vírus veszedelmes járványt okozhat, ha kijut a laboratóriumokból. Ennek azonban csekély a valószínűsége, mert a laboratóriumok jártasak a fertőző anyagok kezelésében és az érintett laborok többségét már hivatalosan értesítették a veszélyről. A CAP tesztelésre küldte el a mintákat, a laboratóriumok ugyanis rendszeresen ellenőrzik magukat, képesek-e kimutatni a különféle vírustörzsek felbukkanását. E vizsgálatok elvégzéséhez újra meg újra kapnak vírusokat erre szakosodott intézmények vírustenyészeteiből, így jutott el hozzájuk a szóban forgó veszedelmes vírus is.

Az illetékes szerint fennáll a veszély, hogy valamelyik laboratórium dolgozóját megfertőzi a vírus, általa kijut a külvilágba, és világméretű influenzajárványt idéz elő. Eddig nem érkezett jelentés ilyen fertőzésről, és nem is fog, ha minden érintett laboratórium betartja a fertőző anyagok kezelésére vonatkozó szabályokat. A tisztségviselő a veszélyes vírusok megsemmisítésére szólította fel az összes labort, ahova érkezett kísérleti minta ebből a vírustörzsből. Bár volt az influenza ezen típusa ellen volt védőoltás, a vírus 1968-ban eltűnt, így azóta nem is használják az oltóanyagot, így aki annál később született nem rendelkezhet ellene védettséggel.

Egy Hong Kong-i rádió szerdán jelentette be, hogy a városállam laboratóriumaiban már megsemmisítették a vírust, s ugyanezt már elrendelte a japán egészségügyi minisztérium is. A CAP tavaly október és idén február között küldte szét a mintákat, az amerikai kormány pedig most vasárnap utasította a szervezetet arra, hogy hívja fel a laborok figyelmét a megsemmisítésére. Mivel úgy vélték, a vírus akár biológiai fegyvernek is alkalmas lenne, előbb a laborokat értesítették, és csupán azt követően a nyilvánosságot. Stohr úgy látja, a CAP nem követett el törvénysértést, az eset következményeként azonban felülvizsgálják a szabályozást. A H2N2-es influenzavírus 2-es biológiai biztonsági szinten volt nyilvántartva, ez a nem különösebben veszélyes kategóriát jelöli. Az esetre épp amiatt derül fény, mert a vírustörzsek biztonsági besorolását végző amerikai kormányhivatalnál folyamatban volt az ázsiai influenza biztonsági szintjének szigorítása, ekkor derült ki, hogy széles körben szétküldték a mintákat. A WHO szerint nincs garancia arra, hogy minden egyes mintát megtaláljanak és megsemmisítsenek, mivel a laborok már továbbküldhették azokat. A szervezet szerint az mindenképpen bíztató, hogy megbetegedésről egyelőre nem érkezett hír. A laboratóriumok várhatóan a hét végig megsemmisítik a kapott mintákat.

Népszava-információ

Táblázat

Ahová eljutott a vírus

Európa Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország

Amerika Bermuda, Brazília, Kanada, Chile, Mexikó, USA

Ázsia Hong Kong, Japán, Szingapúr, Dél-Korea, Tajvan

Közel-Kelet Izrael, Libanon, Szaúd-Arábia

Comments are closed.