Forrás: Híradó

Izraeli és palesztin polgármesterek gyűltek össze a ciszjordániai Jerikóban, hogy támogatásukról biztosítsák az izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök szándékát az erőszak megfékezésére, és bátorítsák őket a tárgyalóasztalhoz történő visszatérésre.

Februári egyiptomi csúcstalálkozójukon Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentették, hogy véget vetnek az erőszaknak, és megállítják a több mint négy éve tartó vérontást. A húsz izraeli és tizenkét palesztin polgármester – vezetőik példáját követve – jelképes „polgári tűzszünetet” hirdetett saját nevükben.

A kétórás találkozó végén a polgármesterek közös közleményt is kibocsátottak, kifejezve sajnálatukat az izraeli-palesztin konfliktus évtizedeinek minden áldozatáért, és megerősítve támogatásukat a térségben békésen egymás mellett élő két állam, Izrael és az önálló Palesztina eszméje iránt.

A Palesztin Hatóság szerdán úgy döntött, hogy korlátozott mértékben együttműködik Izraellel a Gázai övezetből tervezett kivonulás lebonyolításában és a kiürített területek palesztin ellenőrzés alá adásában. Ahmed Korei palesztin miniszterelnök az Izraellel folytatott együttműködésért felelős bizottság ülése után közölte, hogy megkezdődtek az előkészületek annak megelőzésére, nehogy káosz alakuljon ki, és nehogy erőszakra kerüljön sor.

Izrael attól tart, hogy a palesztin szélsőségesek minden izraeli kivonulást saját fegyveres felkelésük győzelmeként fognak értékelni, és azonnal elfoglalják a kiürített zsidó telepeket, mihelyt az izraeli hadsereg kivonul onnan. Korei közölte, hogy a Palesztin Hatóság egy különleges erőt vagy egységet állít fel, amely biztosítani fogja a területek sima átvételét. Saron korábban úgy nyilatkozott, jobban szeretné, ha nem kellene lerombolni a zsidó telepesek által kiürített házakat, de ennek az a feltétele, hogy a Palesztin Hatóság adjon garanciákat az ellenőrzés rendezett átvételéért.

A kölcsönös békülékeny gesztusok ellenére továbbra is előfordulnak erőszakcselekmények: százfőnyi palesztin tömeg kövekkel dobált meg egy csoport izraeli katonát, akiknek járműve felborult egy rutinjárőrözés során Hebron közelében. A szorult helyzetbe került katonák kimentésére egy második izraeli katonai jármű érkezett a helyszínre. A katonák gumilövedékeket és könnygázt használtak a tömeg feloszlatására. Az összetűzésben több izraeli katona és négy palesztin megsérült.

Az izraeli hadsereg szerdai közlése szerint izraeli katonai bíróságok öt palesztin szélsőségest, köztük a Hamász palesztin szervezet egyik katonai vezetőjét ítélték többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre különböző öngyilkos merényletek előkészítésében való részvételükért.

MTI

Comments are closed.