Forrás: Magyar Rádió

Izraelben az utóbbi időben az egyik leggyakrabban emlegetett kérdés, hogy mi lesz a telepesek házaival kiköltözésük, kiköltöztetésük után.

Néhány hónapja még arról volt szó, hogy a mintegy 1700 kertes családi házat lerombolják, egyrészt hogy a lakók ne szökhessenek vissza az addigra zárt katonai területnek nyilvánított övezetbe, másrészt, hogy a palesztin szélsőségesek se gyalázhassák meg az épületeket.

A legújabb tervek szerint Izrael nem rombolja le a településeket, de további sorsuk még mindig bizonytalan. A Washingtonban tárgyaló miniszterelnök, Ariel Saron legújabb tengeren túli nyilatkozatában megígérte, hogy összehangolt kivonulás esetén a házakat a kormányzat átadja.

Ezért Saron tárgyalásokat folytatott a világbank kijelölt elnökével, Paul Wolfowitz-cal. Izrael a legújabb tervek szerint a Világbanknak adná át az épületeket, ez gondoskodna további sorsukról. Közben az összehangolt kivonulás kérdésében Izrael a jelek szerint nyitott kapukat dönget, ugyanis Saeb Erekat, a palesztin tárgyalóküldöttség egyik vezetője szerint a palesztin kormányzat is éppen a tárgyalások megkezdését szeretné, mert szerinte egyeztetés nélkül az egyoldalú kivonulás után a legnagyobb börtönt hoznák létre Gázában.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.