Forrás: Népszava

Több mint kétezer, többségében zsidó származású ember életét mentette meg 1944-ben Ferenczfalvi Kálmán, Gyöngyös díszpolgára, aki 84 éves korában a múlt héten hunyt el Debrecenben – tudatta a gyöngyösi Mátra Múzeum munkatársa. Az embermentő tevékenységéért 1988-ban megkapta az izraeli Yad Vashem Intézet Világ Igazainak Rendje kitüntetését – közölte Kiss Balázs. Ferenczfalvi Kálmán a II. világháború alatt egy munkaszolgálatos ezrednél szolgált gazdasági hadapródként.

1944 őszén egy hamisított parancs alapján megszervezte a Nemzetközi Vöröskereszt budapesti székházának védelmét, amely így menedéket nyújtott a korábbi alakulatához tartozó munkaszolgálatosoknak is. Eközben hamisított iratokat állított ki, üldözött zsidók és bal oldaliak számára; mindennek köszönhetően, több mint kétezer ember életét mentette meg. (MTI)

Nem sózzák többé az Andrássy úti sétányt

Az idei téltől már nem sózzák az Andrássy úti sétányt, a főváros új síkosságmentesítő anyagokat vizsgáltat be azzal a céllal, hogy a budapesti utak környezetszennyező sózását kiváltsa – közölte a főpolgármester-helyettes. Bakonyi Tibor azután beszélt erről, hogy Verók István terézvárosi polgármesterrel fát ültetett a világörökség részét képező sugárúton. A fővárosi önkormányzat bruttó 110 millió forintos beruházásából május első hetére újul meg a fasor a Kodály körönd és a Hősök tere között. Bakonyi Tibor elmondta: a főváros új síkosságmenetesítő anyagokat keres, ezek közé tartozik például a magnézium-klorid vagy a kálcium-klorid. Ezek kísérleti vizsgálata most folyik – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a téli sózás miatt számtalan út menti zöldterület, illetve fa pusztul el évről-évre. (MTI)

Rengeteg kárt okoz a lakásmaffia

Sokmilliárd forintos kárt okozott az egyes önkormányzatoknak a lakásmaffia az elmúlt 4-5 évben azzal, hogy törvénytelen módon tett szert bérlakásokra – jelentette ki Hajdu László, a XV. kerület polgármestere. A lakásmaffiák tevékenysége nagyobb arányban érintette az önkormányzati, mint a magántulajdont, a XV. kerületben például közel félszáz bérlakás jogtalan eladásáról, illetve megvásárlásáról tudnak – mondta. Hozzátette: ez az összes önkormányzati ingatlan másfél-két százaléka és legalább félmilliárd forintos kárt jelent Újpalotának. Az ingatlancsalók jellemzően a szegény, munkanélküli, eladósodott családokat vezetik félre, uzsorakamatú hiteleket ajánlva nekik, s a kölcsön tétje mindig a lakás. (MTI)

Comments are closed.