Forrás: Magyar Rádió

Bush hétfőn a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének leálllítására szólította fel Ariel Sharon izraeli kormányfőt. Izraelben a tárgyalások fél-sikeréről beszélnek.

Izraelben a vezető napilapok címlapján természetesen a texasi Saron-Bush találkozó áll. Mindenütt a tárgyalások ellentmondásos fél-sikerét hangsúlyozzák. Hogy a nyilvánosságnak szánt mosolyok ellenére fontos véleménykülönbség volt a kulcskérdésekben. A ciszjordániai építkezésekben és a palesztin elnök, Mahmúd Abbasz megítélésében.

Saron sikerként könyvelheti el, hogy Amerika Izrael partnerének ígérkezett a terror elleni harcban és ennek követelésében a palesztinoktól, sőt a Neged-sivatag fejlesztésére pénzügyi ígéretek is elhangzottak.

De a legfontosabb politikai kérdésekben egyértelműen eltért Bush álláspontja. Amerika ugyanis csak első lépésnek tekinti a gázai kivonulást és továbbra is az útiterv békefolyamatát sürgeti. Míg Ariel Saron jobb szeretné Gáza és Ciszjordánia után fenntartani a jelenlegi állapotokat, tovább folytatná az építkezéseket a “67-ben elfoglalt területeken, amiben kiderült, hogy Izrael nem számíthat Amerika segítségére.

Közben Saron texasi sajtótájékoztatóján nem véletlenül emlegetett polgárháborús veszélyt, már Gáza feladása miatt is. Az éjszaka izraeli telepesek szélsőséges támogatói tiltakozásul Tel Avivban lezárták több tucat iskola és óvoda bejáratát.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.