Forrás: Népszava

Az adatvédelmi biztos szerint a büntető jogszabályok vonatkozhatnak arra az Internetes Zsidó Adatbázisra, amelyet egy világhálón megjelenő magazin működtet. Péterfalvi Attila hozzátette: ő maga nem tesz feljelentést, mert nem szeretné, ha ilyenformán összemosódna az ombudsman szerepe.

A büntető törvénykönyv vonatkozhat arra a ‘zsidó adatbázisra’, amely jelenleg elérhető az interneten – közölte az adatvédelmi biztos egy reggeli televíziós műsorban. Péterfalvi Attila az interjúban arra a kérdésre, miért nem jelenti fel az internetes oldalt, azt válaszolta: az ombudsman nem arra való, hogy feljelentgető legyen, ebben az ügyben bárki büntetőjogi feljelentést tehet. Az adatvédelmi biztos hozzátette: nem szeretné, ha ilyenformán összemosódna az ombudsmannak a szerepe, nem lenne jó dolog, ha feljelentgető lenne.

Az ügy előzménye, hogy egy világhálón megjelenő magazin olyan szolgáltatást működtet Internetes Zsidó Adatbázis elnevezéssel, amely egy közszereplő nevének begépelése után kiírja, hogy az adott ember zsidó-e. A honlapon közöltek szerint: az számít zsidónak és közszereplőnek, aki szerintük az. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői az ügyre reagálva kijelentették: végtelenül ízléstelennek tartják az internetes lap szolgáltatását.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.