Forrás: Híradó

A Time magazin listája azokat válogatta össze, akik az elmúlt évben legtöbbet tettek világunk arculatának a formálásáért

George Bush amerikai elnöktől Clint Eastwood színész-rendezőn és Abu Muszab az-Zarkavi terrorista vezéren át a dalai lámáig terjed a világ 100 legbefolyásosabb emberének a névsora a Time magazin legfrissebb számának összeállítása szerint.

A politikai heti magazin 31 ország személyiségeiből állította össze a listát, amelyen szerepelnek államférfiak, tervezők, amerikai lap lévén rapperek, terroristák, színészek, valamint divattervezők, üzletemberek, sportolók, s a dél-ázsiai cunami egyik túlélője is. A magazin szerint ők tettek a legtöbbet az elmúlt évben világunk arculatának a formálásáért. A hírmagazin négy kategóriába sorolja őket: államférfiak és forradalmárok, művészek és a szórakoztatóipar sztárjai, az üzleti világ kiemelkedő képviselői, akiket a „építők és titánok” kategórianévvel illet, s a „hősök és bálványok”.

Az államférfiak és forradalmárok csoportjában található többek között George Bush amerikai elnök, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, illetve Bill Clinton volt amerikai elnök, de a lap közéjük sorolja Barack Obamát, a Demokrata Párt új fekete szenátorát, a párt új csillagát is. A csoportban helyet kapott Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor, Ali asz-Szisztáni iraki síita nagyajatollah, Abu Muszab az-Zarkavi jordániai születésű, Irakban működő terrorista, Ariel Saron izraeli kormányfő és Joseph Ratzinger bíboros.

A művészek és a szórakoztató ipar sztárjai kategóriába sorolják Clint Eastwood színész-rendezőt, és az idei Oscar-díjasok közül nem hagyták ki Hilary Swank színésznő és Jamie Foxx színész nevét sem. Michael Moore filmrendező ugyancsak a csoportban van. Miuccia Prada divattervező, Santiago Calatrava spanyol építész és Dan Brown, a Da Vinci-kód című bestseller szerzője szerepel egyebek között még a kategóriában.

Az építők és titánok között van Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgó klub orosz tulajdonosa, Lee Scot, a Wal-Mart kereskedelmi vállalat elnök-vezérigazgatója, Rupert Murdoch sajtómágnás, Larry Page és Sergey Brin, a Google internetes keresőmotor létrehozói.

Bill Gatest, a Microsoft alapítóját viszont a „hősök és bálványok” kategóriába utalták, többek között Nelson Mandela dél-afrikai szabadságharcos, Viktor Juscsenko ukrán elnök és a dalai láma társaságában.

A tudósok és gondolkodók között található Jeffrey Sachs közgazdász, Timothy Garton Ash publicista és Karl Rove, Bush elnök tanácsadója.

A magazin 1999-ben állította össze először a százas listát, akkor a 20. század legnagyobb befolyást kifejtő személyiségeiről, akik közül Albert Einsteint választotta a század emberének. Az év százas listáját tavaly készült el először.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.