Forrás: Magyar Rádió

Az amerikai elnök a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének leállítására kérte az izraeli miniszterelnököt. George Bush texasi magánbirtokán fogadta Ariel Saront.

Izrael szíveskedjék betartani az útiterv néven ismert megállapodás rá vonatkozó kötelezettségeit, nevezetesen azt, hogy ne engedélyezze a ciszjordániai zsidó telepek gyarapodását, hogy a már meglévő telepeken élők lélekszáma növekedjék, és bontassa le az úgynevezett illegális telepeket. Ez volt a legfőbb mondandója Bush amerikai elnöknek, amikor texasi birtokán fogadta az izraeli kormányfőt, Ariel Saront.

A két politikus a birtokon tartott sajtóértekezletet és mindketten elég pesszimistán nyilatkoztak a közeli béke esélyeiről. Saron azt közölte, hogy Izrael addig nem lép előre az útiterv megvalósításában, amíg a palesztin vezető, Mahmúd Abbász nem tesz még többet a palesztin militánsok lefegyverzéséért, ahogy ő fogalmazott: a terror, az ellenségeskedés és a gyűlölködés teljes befejezéséért.

Az amerikai elnök a térségben uralkodó bizalomhiányról beszélt, ám ha Izrael végleg és teljesen sikerrel kivonul Gázából, akkor már másképpen gondolkodhatunk, úgy, hogy az jobban, gyorsabban vezessen el a békéhez – mondta Bush elnök. Ugyanakkor azt mondta, hogy nem realista elképzelés, hogy Izrael az 1967 előtti határok közé vonuljon vissza.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.