Forrás: Hírtv

Az illegális zsidó telepek felszámolására szólította fel az amerikai elnök az izraeli miniszterelnököt. Ariel Saron közölte, hogy vállalja a törvénytelenül felépített zsidó telepek lebontását. Az amerikai elnök azt kérte vendégétől, hogy tartsa be az útitervet, és hogy állítsa le a zsidó telepek bővítését.

George Bush: ‘Azt mondtam a miniszterelnöknek, hogy Izrael ne tegyen semmit, ami ellentmond az útitervből származó kötelezettségeknek, és ezzel ne befolyásolja a tárgyalások további menetét. Izraelnek fel kell számolnia a törvénytelen telepeket, és teljesítenie kell a ciszjordániai telepekre vonatkozó kötelezettségeit.’

Az amerikai elnök elismeréssel nyilatkozott Ariel Saron szétválasztási tervéről. Az izraeli kormányfő ugyanakkor azt mondta, hogy a párbeszéd akkor folytatódhat az Amerika által is támogatott útitervről, ha Mahmud Abbász palesztin elnök valódi harcot indít a palesztin fegyveresek ellen.

Ariel Sharon elmondta: ‘Szeretném megismételni, hogy Izrael jogállam. Ezért teljesítem a törvénytelen telepek felszámolására az elnök úrnak tett ígéretemet.’

Saron hozzátette, hogy Izrael betartja az útitervben vállalt minden más kötelezettségét, de ez várhatóan a telepesek ellenállásába ütközik.

Izraeli sajtóértesülések szerint azok a telepes családok, amelyek hajlandók távozni Gázából, ötszáz 500 négyzetméternyi telket kapnak Izraelben. Kiszivárgó hírek szerint a tervet még el kell fogadni az Egyesült Államokból visszatérő Ariel Saron miniszterelnöknek.

Comments are closed.