Forrás: Tűsarok

Idén Jeruzsálemben tartják meg a második nemzetközi melegfesztivált. Az elképzelés óriási felzúdulást váltott ki. Vallásos ellenzői bejelentették: mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a fesztivál megrendezését.

Dafna StrounsaÖt évvel ezelőtt Rómában 400 000 ember részvételével rendezték meg a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transz-szexuálisok első világméretű megmozdulását, a World Pride-ot. A tervek szerint másodjára Jeruzsálemben tartják augusztusban. A jeruzsálemi rendezvény körül magasra csapnak az indulatok, a vallásos ellenzők sajtótájékoztatón jelentették be, hogy mindent elkövetnek megakadályozása érdekében. Az eseményt a jeruzsálemi Open House (Nyitott Ház) szervezi, ami egy nagyobb lakásban székel a város sétálóutcájában, a Ben Jehuda 7-ben, a negyedik emeleten. Ott beszélgettem a szervezet szóvivőjével, Dafna Strounsával.

Miért esett a választás éppen Jeruzsálemre a II. World Pride helyszínéül?

Van egy nemzetközi szervezet, az interpride, amibe minden olyan közösség küldhet képviselőket, amely már rendezett pride (meleg büszkeség) felvonulást. Mi már háromszor is szerveztünk az utóbbi években, és a ház vezetője ott javasolta Jeruzsálemet. Először nagy volt a felzúdulás, hogy miért éppen itt, ahol annyira sok az ellentét, egy olyan városban amit minden vallásos fundamentalista mozgalom a sajátjának tekint, de aztán az első felhördülés után úgy döntöttek, hogy éppen itt kell tartani. Mert Los Angelesnek vagy San Francisconak ez nem sokat jelentene, sőt Tel Avivban se lenne érdekes megrendezni, mert egy rendkívül liberális város. De Jeruzsálemben nagy szükség van egy ilyen rendezvény támogatására, ez itt nagyon sokat jelent.

Mi a rendezvény programja, hány emberre számítotok?

Ez egy 10 napig tartó rendezvénysorozat. Egy hatalmas nyitóbulival kezdünk, aztán augusztus 25 -én lesz egy nagy felvonulás. A 10 nap végig tele lesz kulturális eseményekkel, partikkal, a jeruzsálemi filmszínházban meleg filmfesztivál lesz, azonkívül a 10 napból lesz egészségnap, emberjogi nap, tudományos konferencia, stb. Úgy gondoljuk sok ezren jönnek Jeruzsálemből és Izraelből, és persze nagyon sok külföldi csoportra számítunk. Máris sokakról tudjuk, hogy tervezik az utazást.

Mi az Open House és képesek vagytok-e megszervezni egy ekkora eseményt?

Az Open House 1997-ben alakult grassroot módon, alulról szerveződve a jeruzsálemi leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transz-szexuálisok kezdeményezésére. Azóta egyfolytában fejlődünk, éppen most emeltük a fizetésért dolgozó alkalmazottaink számát 5-ről 10-re, de rengetegen önkéntesként dolgoznak, rengetegen aktívak. Van 3 ifjúsági csoportunk, de már szervezzük a negyediket. Ezenkívül vannak vallásos csoportjaink, péntek esténként a szombattartók együtt gyülekeznek, vannak női csoportjaink, női focicsapatunk, transz -gender csoportunk, támogató csoportunk szülőknek és barátoknak, pszichológusunk és még hosszasan sorolhatnám. Hetente több százan fordulnak meg nálunk, rengeteg az aktivistánk. Az elmúlt években már háromszor szerveztünk sikeresen pride felvonulást a városban, mindegyiken 3-4 ezren vettek részt. Van benne gyakorlatunk, együttműködünk a rendőrséggel, nem okoz gondot a World Pride megszervezése, de persze rengeteget dolgozunk …

Miből finanszírozzátok mindezt?

Nem kapunk állami vagy városi támogatást, mindent főleg amerikai magánadományokból, és alapítványi pénzekből fedezünk. A költségvetésünk kb. 90 %-a külföldi támogatóktól jön. A városházát bepereltük a Legfelsőbb Bíróságon, mert nem támogatták a pride felvonulásunkat, megnyertük a pert, és onnan is lett 100 ezer sékelünk (körülbelül 4 és fél millió forint – a szerk.)

Érezni nálatok a helyi politikát az intifáda elmúlt éveiben?

A város palesztin feléből is rengetegen járnak hozzánk, a Palesztin Autonómia területein nem lehet nyíltan melegnek vagy leszbikusnak lenni, és a mi házunk persze a palesztinok számára is nyitott. A legsúlyosabb időket természetesen mi is megéreztük, hisz ebben a városban élünk, az egyik terrorista éppen az épület előtt robbantotta fel magát. Három éve ölték meg buszmerényletben az egyik nagyon aktív tagunkat, akinek a párja most is éppen itt van. Akkor emiatt egy héttel elhalasztottuk a pride felvonulásunkat. És voltak olyan idők, hogy a palesztin társaink is nagyon nehezen jutottak el ide a város közepére az útelzárások és a rendőrség miatt. De mi ezeket a politikai ellentéteket megpróbáljuk áthidalni, hiszen a szeretet nem ismer határokat. A felvonulásaink jelszava is éppen ez “Szeretet határok nélkül”, ami ebben a városban különösen fontos. Itt óriásiak az ellentétek a vallásosok és a hitetlenek, a palesztinok és a zsidók, a keresztények és a muszlimok, szinte minden közösség közt. De a mi közösségünk a szeretet és nem a gyűlölet alapján hozza össze mindezeket az embereket. Ezt az üzenetet akarjuk továbbadni a World Pride-on. A toleranciát hirdetjük, hogy a szeretet átível a nemek, a vallások, a nemzetiségek különböző korlátain.

Hogyan kezdődött a háború a szervezés körül?

Mi nem háborúzunk, csak ők harcolnak ellenünk, mi a békét és a szeretet hirdetjük. Bár nem volt célunk, ezzel a World Pride -dal annyit már elértünk, hogy az egymást egyébként gyűlölő fundamentalista szervezetek párbeszédbe kezdtek, és összefogtak ellenünk. A jeruzsálemi World Pride ellen együtt lépnek fel a szélsőséges fundamentalisták az egész világról, akik a bigottságot, a gyűlöletet, a kirekesztést hajtogatják. Van köztük egy amerikai evangélista keresztény mozgalom, az itteni Sasz párt konzervatív szárnya és muszlimok is. Közösen tartottak sajtótájékoztatót, ahol meghirdették a harcot. Hamarosan válaszul mi is tartunk egy sajtótájékoztatót. Nekünk is vannak erős vallásos támogatóink az egész világból és Izraelből is, keresztények, zsidók, muszlimok, amit csak akarsz.

Mire számítasz, sikerül megakadályozniuk, vagy lesz II. World Pride Jeruzsálemben?

Uri Lupoliansky, Jeruzsálem első ultraortodox polgármestere persze betiltatná a rendezvényt, ahogy már az eddigi felvonulásainknál is kísérletezett, de nincs rá hatalma, a törvény nem teszi lehetővé számára. Sőt még pert is nyertünk ellene, és most is bepereltük a támogatásért a városházát, és remélem újra megnyerjük. Mi is a városhoz tartozunk, a mi közösségünknek is jár a segítség. Ha nem lennék biztos benne hogy megtarthatjuk a rendezvényt, akkor nem dolgoznék ennyit az ügyön.

Shiri Zsuzsa

[[email protected]]

Comments are closed.