Forrás: Magyar Rádió

Az Egyesült Államokba érkezett Ariel Saron izraeli kormányfő és megkezdi tárgyalásait George Bush amerikai elnökkel.

Bush elnök a texasi birtokán fogadja Ariel Saront, aki egyébként először jár a Bush-család otthonában. A New York Times szerint ugyan nincs különösebb rokonszenv a két politikus között, de ettől függetlenül is Arafat halála óta megélénkültek az amerikai-izraeli egyeztetések.

A hétfőn kezdődő megbeszéléseken várhatóan Izraelnek a megszállt területekkel kapcsolatos politikáját vitatják meg, de a kiszivárgott hírek szerint fontos téma lesz a gázai kivonulásért cserébe nyújtott amerikai politikai és pénzügyi támogatás . Az izraeliek várhatóan változatlanul megkapják az amerikai támogatás egy részét, még akkor is, ha Washington esetenként igen élesen bírálja Tel Aviv telepítési politikáját, amellyel Izrael nem egyszer megsérti az „útiterv” néven ismert béke-megállapodás kötelezettségeit.

Bush elnök a Vatikánból visszatérve, az újságíróknak adott interjúkban és beszélgetésben azt mondta, hogy a tárgyalásokon kiáll amellett, hogy Saron, illetve az izraeli kormányzat igenis tartsa be az „útitervben” vállalt kötelezettségeket. Kétséget sem hagyott az amerikai elnök afelől, hogy az Egyesült Államok kormányzata változatlanul ellenezni fogja a régi izraeli elképzelést, amelyet nemrégiben megerősített az izraeli kormányzat. Eszerint egy Jeruzsálem-közeli településen 3500 új házat húznak fel, magyarán a gázai kiürítésért cserében a ciszjordániai izraeli telepeket megerősítené az izraeli kormányzat.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.