Forrás: NOL

Pécsi tudósítónktól, 2005. április 12. 00:00

Bóly önkormányzata felújítja a baranyai város határában álló Batthyány-Montenuovo-mauzóleumot. Az 1881-ben átadott eklektikus épület a Batthyány és a Montenuovo család tizenegy tagjának végső nyughelye. Utolsóként annak a Montenuovo Nándornak a testét helyezték el a bólyi mauzóleumba, aki Horthy Miklós tanácsadója volt, és felsőházi képviselőként a zsidótörvények ellen szavazott.

Emiatt utóbb az országot megszálló németek koncentrációs táborba küldték, ám családjának sikerült megmentenie a vonaton már Dachau felé tartó férfit. Montenuovo Nándor a háború után Magyarországon maradt, s a Rákosi-rendszer áldozata lett. A volt nagybirtokost két muzeális, hatástalanított vadászpuska birtoklásáért fegyverrejtegetőként börtönbe zárták, s Márianosztrán halt meg 1951-ben.

Bóly nagy tiszteletben tartja a kisvároshoz kötődő két történelmi család emlékét, de nemcsak ez, hanem gyakorlati szempontok is indokolják az épület felújítását. A mauzóleum ugyanis ravatalozóként szolgálja a baranyai települést, emellett a jeles vallási ünnepeken misét tartanak a szakrális épületben. A napokban felállványozták a mauzóleumot, s a felújítási munkák még ebben a hónapban elkezdődnek. Ennek keretében az épület gránit-, homokkő, mészkő és márványburkolatát előbb lecsiszolják, majd pedig vegyszerrel kezelik, ami meggátolja, hogy a kövek réseibe beszivárogjon a víz. Kijavítják és pótolják az épület törött vízköpőit is. Bóly polgármesterétől, Hárs Józseftől megtudtuk, hogy a munkálatok 61 millió forintba kerülnek, s a költségek 75 százalékát SAPARD-támogatás biztosítja, 25 százalékát a város önkormányzata állja.

A felújított mauzóleumot augusztus 20-án szentelik fel. Hárs József elmondta, hogy mivel az épület akusztikai adottságai rendkívül jók, koncertteremként is használni szeretnék a mauzóleumot. A polgármester hozzátette, hogy természetesen csak a hely szelleméhez illő zeneművek bemutatásáról lehet szó, s az első ilyen koncertet az avatás napján rendezik, amikor három kórus énekel a megszépült műemlék épületben.

Comments are closed.