Forrás: HVG

Posztumusz „A Világ Igaza” kitüntetésben részesítette a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékközpont hétfőn az egykori náci német hadsereg, a Wehrmacht volt magas rangú tisztjét, az 1957-ben elhunyt Karl Plagge őrnagyot.

Plagge a II. világháború idején a litván fővárosban, Vilniusban szolgált, egy járműparkot vezetett, ahol több száz zsidó teljesített munkát. Méltatásában a Jad Vasem kiemelte, hogy Plagge jól bánt az alkalmazottakkal és a szakképesítéssel nem rendelkező technikusokat is megvédte attól, hogy az SS deportálja őket. 1944 júniusának utolsó napjaiban pedig figyelmeztette a zsidó munkásokat arra, hogy át akarják őket adni az SS-nek. Ennek köszönhetően sokan elmenekültek vagy elrejtőztek.

A Jad Vasem elnöke, Avner Salev több túlélő jelenlétében adta át a Kurt Plaggénak szánt emlékérmet Johann-Dietrich Wörnernek, a darmstadti műszaki egyetem elnökének, ahol Plagge egykor tanulmányait végezte.

A jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum mostanáig több mint húszezer nem zsidó vallású állampolgárt részesített „A Világ Igaza” kitüntetésben annak elismeréseként, hogy életveszélyben lévő, üldözött zsidóknak nyújtottak segítséget. Kurt Plagge egyike volt azon rendkívül keveseknek, akik a Wehrmacht tagjaiként mentettek meg zsidókat – közölte a Jad Vasem egyik szóvivője.

MTI

Comments are closed.