Forrás: Magyar Hírlap

Felszabadulás volt, ami hatvan éve történt – jelentették ki konzervatív és szociáldemokrata politikusok Weimarban a buchenwaldi koncentrációs táborban elhunytak és megkínzottak emlékére rendezett ünnepségen. A lágert, melyben 56 ezer embert öltek meg a nácik, az amerikaiak szabadították fel.

Ebben az országban sosem fog esélyt kapni a hatalomra jutásra, aki uszítani mer a külföldiek, a más vallásúak vagy más fajtájúak ellen – mondta tegnap Buchenwaldban Gerhard Schröder kancellár túlélők és a német politikai élet vezetői jelenlétében. Nem volt ilyen optimista Jorge Semprun író, Buchenwald egyik túlélője. Ő arról beszélt, hogy tizenöt év múlva már egyetlen szemtanú sem fog élni, nem lesz, aki elmondja a hiteles történetet, így az emberiség előbb-utóbb elfelejt mindent, és a borzalmak megint kezdődhetnek elölről. Szavai a közönség egy részében visszatetszést keltettek, sokan lehurrogták az írót.

Cigány és zsidó vezetők, kereszténydemokrata politikusok azonban arról igyekeztek biztosítani a túlélőket: az új generációk Németországban gondoskodni fognak róla, hogy Semprunnek ne legyen igaza, és a náci borzalmak ne merüljenek feledésbe.

Jelenleg azon kell dolgozni – mondták -, hogy a tartományi parlamentekbe ne kerüljenek be szélsőjobboldaliak, és ha bekerülnek, a közvélemény ezt ne vehesse természetesnek, és ne szokhassa meg, hogy egy demokratikus állam parlamentjében a demokrácia lehetőségével visszaélve Amerika- és cionistaellenes mezbe öltöztetve kódoltan vagy nyíltan a demokrácia ellen lehessen uszítani.

A német tévében és az újságokban a fasizmus feletti győzelem hatvanadik évfordulójának közeledtével egyre többen tartják fontosnak kijelenteni, hogy ez felszabadulást jelentett az ország számára. Richard von Weizsacker volt államfő, a náci Wehrmacht egykori tisztje is azt fejtegette, hogy mindez akkor is igaz, ha Kelet-Európának nagy árat kellett fizetnie 1945 után. Németország gazdasági és politikai sikerei, demokratikus rendjének kialakulása, valamint később egyesítése e felszabadulásnak köszönhető – írta a keresztény-konzervatív Richard von Weizsacker.

Kertész Éva, Berlin

Comments are closed.