Forrás: Híradó

A Hamász radikális palesztin mozgalom ciszjordániai politikai vezetője, Haszan Juszef is csatlakozott az izraeli tilalom ellenére a jeruzsálemi óváros Mecsetek terén tüntető muzulmánok ezreihez.

Haszan Juszefnek, akárcsak több más palesztinnak, nincs tartózkodási engedélye az izraeli területekre és Kelet-Jeruzsálemre.

Az összetűzések elkerülése végett az izraeli hatóságok csak az izraeli arabok, a kelet-jeruzsálemi lakosok, a 40 évnél idősebbek és a muzulmán nők számára engedélyezték a belépést a tüntetés helyszínére.

Az izraeli hatóságok által tavaly szabadlábra helyezett Haszan Juszuf 2000. szeptember 28-án a Mecsetek terén volt, amikor Ariel Saron jelenlegi izraeli kormányfő akkor még ellenzéki vezetőként a térre látogatott -közölte az izraeli közszolgálati rádió. A látogatást a palesztinok provokációnak minősítették.

Vasárnap reggel háromezer rendőrt vonultattak fel a térre és környékére, ahol több ezer muzulmán töltötte az éjszakát, hogy “megvédelmezze” az al-Aksza mecsetet, amely a harmadik legjelentősebb muzulmán szent hely a mekkai Nagymecset és a medinai Próféta Mecsetje után.

A rendőrség három izraeli szélsőségest őrizetbe vett a tér közelében. Közöttük van Izrael Kohen, a Revava (Miriád) szélsőjobboldali zsidó mozgalom vezetője is.

A palesztin tüntetők azután gyűltek össze a Mecsetek terén, hogy a Revava közös imát hirdetett meg vasárnapra a Templomhegy tetején elterülő – a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő – Mecsetek terére, tiltakozásul a gázai övezeti zsidó telepek júliusra tervezett felszámolása ellen.

MTI

Comments are closed.