Forrás: Népszava

Ratko Mladics volt boszniai szerb háborús bűnös Belgrád közelében bujkál – állította a szarajevói napilap, a Dnevni Avaz. Az egyik legkeresettebb háborús bűnökkel vádolt személy egy pancsovai katonai objektumnál lelt menedékre. A lap szerint előzőleg Montenegróban bujdosott. A Dnevni Avaz úgy tudja, hogy Mladicsra három személy vigyáz, egyikük a szerb-montenegrói hadsereg ma is szolgálatban lévő tisztje. Vuk Draskovics szerb külügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott, a szerb titkosszolgálat pontosan tudja, hol van Mladics. (Népszava)

Megemlékezés Buchenwaldban

Gerhard Schröder német kancellár szerint az emlékezés a vészkorszakra a német azonosságtudat részévé vált. ‘Az emlékezés a nemzetiszocializmus, a háború, a népirtás és a bűncselekmények korszakára nemzeti azonosságtudatunk része, s állandó erkölcsi felelősség is egyben’ – jelentette ki a kancellár vasárnap a buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulóján Weimarban rendezett ünnepségen. Weimar közelében, az Ettersbergen működött a nácik buchenwaldi koncentrációs tábora, amelyet 1945. április 11-én szabadítottak fel az amerikaiak. A tábor megalapítása, 1937 óta mintegy negyedmillió embert hurcoltak ide, politikai ellenfeleket, zsidókat, cigányokat, homoszexuálisokat, szovjet hadifoglyokat, bűnözőket. (MTI)

Rainier előtt tisztelegnek

Vasárnap délutántól szerdáig róhatják le kegyeletüket a monacóiak a napokban 81 éves korában elhunyt uralkodó, III. Rainier holtteste előtt, amelyet a Grimaldi-família magánkápolnájában ravataloztak fel. III. Rainier több mint 55 évig állt országa élén, ezzel a leghosszabb ideig uralkodó európai államférfi. Jövő pénteken temetik néhai felesége, Hollywood egykori sztárja, Grace Kelly mellé. (Népszava)

Eltűnt egy pakisztáni diplomata

Eltűnt egy pakisztáni diplomata Bagdadban – közölte vasárnap az iraki rendőrség. A diplomata, aki konzuli rangban dolgozott országa bagdadi nagykövetségén, szombat reggel hagyta el bagdadi lakását és azóta nem tért vissza. Malik Mohamed Dzsaved az Amríja negyed egyik mecsetjében imádkozott, s utána nem tért haza. Családja értesítette a rendőrséget – közölte Mohamed Iftihár Andzsum, a pakisztáni nagykövetség ügyvivője. A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint egy eddig ismeretlen, magát Omar Bin Hattab csoportjának nevező szervezet rabolta el a diplomatát. (MTI)

Comments are closed.