Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 10. 15:30

Az izraeli rendőrség több mint háromezer tagja vette körül vasárnap Jeruzsálem óvárosát, hogy távol tartsa a zsidó szélsőjobboldaliakat a muszlim kezelésben lévő Mecsetek teréről, s egyben megakadályozza muszlim hívők tüntetését.

A városban feszültség uralkodott el, miután a szélsőjobboldali Revava zsidó mozgalom vasárnapra közös imát hirdetett meg a Templomhegy tetején elterülő – a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő – Mecsetek terére.

A Revava előrebocsátotta, hogy ezrek fognak részt venni a közös imán, tiltakozásul a gázai övezeti zsidó telepek júliusra tervezett felszámolása ellen, ehhez képest mindössze néhány tucatnyian gyűltek össze. Közülük a rendőrség 16 személyt őrizetbe vett. A lefogottak között volt Izrael Kohen, a Revava vezetője is.

A rendőrség ezzel együtt elismerte, hogy a mozgalom az akcióval elérte célját: a biztonsági erők több ezer tagját kötötte le. A szervezők szintén jelezték: a próba sikerült. Nyáron szeretnének annyi erőt elvonni a gázai övezeti kitelepítést felügyelők közül, amennyit csak tudnak.

A kivonulás ellenzői közben vasárnap reggel gumiabroncsokat gyújtottak fel, s eltorlaszolták az egyik főközlekedési utat Tel-Aviv környékén, hatalmas torlódást okozva. Huszonöt tiltakozót letartóztattak – jelentette az izraeli tömegtájékoztatás.

A Revava tervét hallva szombaton több száz muszlim vonult a Mecsetek terére és környékére, s ott töltötte az éjszakát, hogy ‘megvédelmezze’ az al-Aksza mecsetet, amely a harmadik legjelentősebb muzulmán szent hely a mekkai Nagymecset és a medinai Próféta Mecsetje után.

A muzulmánok vasárnap is folytatták tiltakozó akciójukat. Az összetűzések elkerülése végett az izraeli hatóságok csak az izraeli arabok, a kelet-jeruzsálemi lakosok, a 40 évnél idősebbek és a muzulmán nők számára engedélyezték a belépést a tüntetés helyszínére. Bár számára tilos lett volna, a Hamász radikális palesztin mozgalom ciszjordániai politikai vezetője, Haszan Juszef is csatlakozott a több ezer tiltakozóhoz – közölték szemtanúk. (Juszefnek, akárcsak több más palesztinnak, nincs tartózkodási engedélye az izraeli területekre és Kelet-Jeruzsálemre.) Tiltakozó megmozdulásokat tartottak a ciszjordániai Nábluszban és Hebronban is.

Azzal egyidőben, hogy a feszültség kiéleződött Jeruzsálemben, palesztin szélsőségesek 70 aknagránátot lőttek ki izraeli célpontokra, így torolva meg, hogy izraeli katonák szombaton az egyiptomi határ közelében lelőttek három – 14-15 éves – palesztin fiatalt. Az izraeli hadsereg közlése szerint a fiatalokat csempészésen érték. Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte az izraeliek tettét, s a tűzszünet megsértésével vádolta a zsidó államot. Szélsőséges palesztin szervezetek ugyanakkor egyelőre nem jelezték, hogy szándékukban állna véget vetni a fegyvernyugvásnak.

(MTI)

Comments are closed.