Forrás: SG

A biztonságos fizetésre koncentrál a VISA

2005. április 10. 13:46, Vasárnap – MTI

A Visa Europe tagbankjai a kellő időre, azaz várhatóan 2007-re felkészülnek a bázeli bankfelügyeleti bizottság új szabályrendszerének, a Bázel II.-nek a betartására, különös tekintettel a pénzmosás-ellenes küzdelem szigorú előírásainak érvényesítésére – mondta Edvj Massazza-Gal, a Visa Europe vezető alelnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A Visa Europe az elmúlt év októberében 8 új tagállammal bővült, köztük Magyarországgal, a tavaly májusban az Európai Unióhoz frissen csatlakozott országok közül. (Málta és Ciprus korábban is a Visa Europe tagjai között tevékenykedett.) A vezető alelnök kifejtette: a pénzmosás elleni küzdelem miatt a kártyahasználat területén már most igen szigorú előírásokat érvényesítenek a Visa tagbankjai. A szabályokat várhatóan tovább szigorítják annak érdekében, hogy még inkább nyomon kövessék a bűncselekmény-gyanús eseteket a készpénzkímélő fizetések használata során.

Az alelnöknő felhívta a figyelmet arra, hogy a Visa Europe-nak erre szakosodott az egyik részlege, amelynek munkatársai minden pénzmosás-gyanús bankkártyás tranzakciót jeleznek mind a Visa Europe-nak, mind az illetékes, az átutalással érintett tagbankoknak. Edvj Massazza-Gal kifejtette: a Visa Europe a jövőben a mostaninál még biztonságosabb fizetési szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, ebben nagy szerepet szán az angol rövidítéssel SEPA-nak nevezett rendszernek, vagyis az Egységes Euro Fizetési Területnek. Közlése szerint az Európai Központi Bank, és maga az Európai Bizottság is szorgalmazza egy valóban határok nélküli európai bankpiac megvalósulását, ebben az európai együttműködésben kiemelt szerepet játszik a Visa Europe. A Visa, mint nemzetközi kártyatársaság a SEPA létrejöttét segíti azzal, hogy az európai igényekhez igazodva a közelmúltban a bankkártyák területén bevezette az első igazán páneurópai betéti terméket, a V-PAY-t.

Az alelnök rámutatott: a V-PAY rendszer azt segíti, hogy az eddig csak az egyes országokon belül használható betéti típusú bankkártyákkal szerte Európában fizethetnek majd a turisták, az üzletemberek, miközben a bankok és a kereskedők minimális költséggel állíthatják át az eddigi elfogadói infrastruktúráikat az új szisztémára.

A Visa Europe az EU 25 tagállamán kívül 9 ország tagbankjait egyesíti. A Visa Europe így mintegy 5 ezer tagbankot és tagpénzintézetet képvisel. A Visa Europe-ban tömörülnek az EU 25 országán kívül az Andorrában, Izlandon, Izraelben, Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban, Törökországban működő Visa-tagbankok, de a 34 európai ország között önálló államként vesz részt a munkában Gibraltár és Grönland is. A Visa Europe regionális “főhadiszállása” Londonban van, de helyi irodákat működtet Athénben, Brüsszelben, Frankfurtban, Isztambulban, Lisszabonban, Madridban, Milánóban, Párizsban, Stockholmban és Varsóban. A Visa Europe tavaly már az új szervezeti struktúrában működve, azaz 2004 októberre óta nyolc új tagországgal bővülve 16 százalékos forgalomnövekedést ért el, a tavalyi összesített költés 962,9 milliárd eurót ért el.

A vásárlások helyein, azaz a POS-termináloknál lebonyolított Visa-kártyás fizetések az elmúlt évben 617,3 milliárd euróra nőttek tavaly, ez 14,7 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Az összegzések szerint a Visa Europe korábbi tagországaiban korábban lebonyolított teljes kártyás költekezés az elmúlt évben 937,4 milliárd eurót tett ki, ez 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Visa Europe új tagországaiban a Visa-kártyákkal lebonyolított összesített forgalom 46,3 milliárd euró volt, ez több mint 22 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

A Visa-kártyabirtokosok összes költése a vásárlóhelyeken a korábbi tagországokban 612,9 milliárd eurót tett ki, míg az új tagországokban 7,8 milliárd euróra rúgott az elmúlt évben. (A Visa Europe összesített forgalmát, illetve a korábbi tagországokra és az új tagállamokra vonatkozó adatokat úgy kell értelmezni, hogy az új Visa Europe tagállamok adatait csupán 2004. július 1-jétől számítják be a Visa Europe adatsorába.)

A magyarországi forgalom is kedvezően alakult: miközben tavaly a Visa-kártyák száma közel 10 százalékos növekedés után az év végére 2,4 millió darabra emelkedett, a Visa-kártyabirtokosok Magyarországon összesen 5,9 milliárd eurós forgalmat teljesítettek 2004-ben, ami 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

SG Hírmagazin

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=36441

Comments are closed.