Forrás: Index

Izraeli katonák agyonlőttek három palesztin kamaszt

MTI

2005. április 9., szombat 20:29

Súlyos incidens történt szombaton Gázában: izraeli katonák agyonlőttek három palesztin kamaszt az övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében. Palesztin radikálisok „fenntartják jogukat a válaszra”. Szemtanúk azt állítják, hogy a fiúk fociztak egy olyan helyen, ahová az izraeli hadsereg tilalma miatt nem mehettek volna. A katonák egy páncélozott járműből géppuskasorozatot adtak le rájuk, kettőt a helyszínen megölve, a harmadikat pedig olyan súlyosan megsebesítve, hogy a kórházban ő is meghalt. Palesztin kórházi forrás szerint a halottak 14-15 évesek voltak.

Az izraeli hadsereg az incidens kivizsgálását ígérte, de egy katonai forrás azt máris közölte, hogy tudomásuk szerint öt gyanús ember megközelítette az Izrael határán kialakított ütközőövezetet, és az ismételt felszólítások és figyelmeztető lövések hatására sem állt meg, ezért lőttek rájuk a katonák. A hírforrás kizárta, hogy a célpontok focizó fiatalok lettek volna. Nem említette viszont, hogy fegyvereket találtak volna a helyszínen.

Az incidens súlyos következményekkel járhat a február elején Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök által meghirdetett és eddig be is tartott tűzszünetre nézve, amelyhez március közepén a fegyveres palesztin csoportok is csatlakoztak. Azóta az erőszakos cselekmények száma rendkívüli mértékben csökkent.

A radikális Iszlám Dzsihád egyik csoportja, a Jeruzsálemi Brigádok szóvivője az eset hallatán bejelentette, hogy immár nem tartja magára nézve kötelezőnek az Izraellel eddig érvényben volt de facto fegyverszünetet.

A Hamász egyik szóvivője a megállapodások „nyílt megsértésének” minősítette az incdenst, és közölte: „a palesztin nép és fegyveres csoportjai fenntartják maguknak a jogot, hogy válaszoljanak a veszélyes agresszióra”.

Száeb Erekát, az Izraellel folytatandó béketárgyalások minisztere arra figyelmeztetett, hogy „a tűzszünet minden ilyen megsértése fenyegeti a törékeny nyugalmat”, és felszólította az izraeli kormányt, hogy „tartózkodjék minden olyan lépéstől, ami veszélybe sodorhatja a tűzszünetet”.

Az incidens eleve feszült légkörben következett be, miután a szélsőjobboldali Revava zsidó mozgalom vasárnapra közös imát hirdetett meg a Templomhegy tetején elterülő – a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő – Mecsetek terére.

„Ha a cionisták megszentségtelenítik az al-Aksza mecsetet, azzal elvetik egy harmadik felkelés magvait” – jelentette ki Gázában palesztin tüntetők előtt Nizar Rajjan, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetője.

Comments are closed.