Forrás: NOL

G. M., 2005. április 9. 14:06

Nemrég vette fel a Vatikán újra azt az évszázadokra elfeledett szokást, hogy a mise során a béke gesztusaként a résztvevők üdvözöljék a környezetükben lévő idegeneket. A pápa temetésén is elérkezett a gesztus pillanata, ami a 138 országot képviselő közjogi méltóságok között több problémát is okozott.

Károly brit trónörökös például kezet fogott Robert Mugabe zimbabwei államfővel. Az afrikai politikust azonban kitiltották az Európai Unióból miután három éve nem engedte, hogy nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék országa választásait. A diktátornak tartott Mugabe csak azért utazhatott Rómába, mert a Vatikán szuverén állam és Olaszországgal kötött szerződése értelmében a római hatóságok nem tartóztathatják fel vendégeit. Károly herceg elmondása szerint váratlanul valaki kezet nyújtott felé, és ő udvariasságból viszonozta a gesztust, mielőtt felfogta volna, hogy Mugabe lépett oda hozzá. Ez kvázi bocsánatkérést jelent.

Ennél viszont lényegesen nagyobb vihart kavart az izraeli köztársasági elnök néhány udvarias gesztusa. A szertartás során az országok képviselőit szigorú protokoll szerint ültették le: mindegyiket a francia nevüknek (ez a diplomácia nyelve) megfelelő ábécésorrendben. Így kényszerült az Etats-Unis elnöke, George W. Bush a második sorba, közvetlenül nagy ellenfele, Jacques Chirac mellé – igaz feleségeik elválasztották egymástól őket.

Móse Kacav izraeli államfő viszont Irán elnöke mellé került. A teheráni vezetés kimondott célja a zsidó állam megsemmisítése, Khatemi mégis kezet nyújtott Kacavnak. Az iráni származású izraeli államfő erre elmondása szerint fárszi nyelven azt mondta: “a béke legyen önnel”. A szertartás folyamán Kacav kezet rázott el-Aszad szíriai és Buteflika algériai államfővel is. Ahogy maga a pápa számtalan dologban bizonyult elsőnek (zsinagóga és mecset látogatásával, az izraeli és amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételével…), úgy ez a három kézfogás is páratlan.

Az eset jelentősségét jelzi, hogy Irán és Szíria rögtön vissza is utasította, hogy a gesztusnak bármi tartalma lett volna. Aszad a CNN információi csak udvariasságból fogadta el állítólag Kacav kezét (lásd Károly herceg esetét feljebb). Bush elkerülte az ilyen problémákat, és a béke jeleként kötelező üdvözlésre inkább az egy sorral mögötte ülő Erdogan török kormányfő felé fordult. Ankarával sem tökéletes mostanában az USA viszonya, de azért a törökök mégiscsak NATO-tagok.

Jó volt vigyázni a nagy államfői tumultusban, mert néhányan helyet kaptak a sorok között, akik ellen máskor szankciókat vezetnek be. Három példa:III. Letsie, a Dél-afrikai Köztársaság által körbeölelt Lesotho királya, aki márciusban szükségállapotot vezetett be. A kétmillió alattvaló egyharmada az éhhalál szélén áll.Teodoro Obian Nguema, Egyenlítői Guinea elnöke, a világ egyik legkeményebb diktátora. 1979-ben saját nagybátyja kivégzésével került hatalomra. A “fekete strand” elnevezésű börtönben mindennaposak a kínzások.Joseph Kabila, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, mióta apját az egyik testőre agyonlőtte. Egy éve sikerült elhárítania egy katonai puccsot, de országában jelenleg is polgárháború zajlik.

Arról nincs hírünk, hogy a magyar delegáció vezetői, kivel fogtak kezet a mise előtt, alatt, után. A helyes magatartás érdekében azonban nem elég a tájékozottság, nagyon jó arcmemóriával is kell rendelkezni a több száz fős politikusi tömegben.

(Forrás: CNN, Spiegel)

Comments are closed.