Forrás: NOL

Horváth Gábor, Washingtoni tudósítónktól, 2005. április 8. 00:00

Kongresszusi határozattervezet készült az egyházi javak visszaszolgáltatásáról.

A romániai egyházak a múltban államosított ingatlanainak visszaszolgáltatását vagy igazságos és méltányos kárpótlását sürgető határozati javaslatot terjesztett az amerikai kongresszus elé Tom Lantos kaliforniai és társszerzőként Tom Tancredo coloradói képviselő. A dokumentum szerint a világháborút követően a magyar történelmi egyházaktól 2140 iskolát, kórházat, árvaházat és más jótékonysági tevékenységre használt ingatlant vettek el, a zsidó egyházközségektől több mint ezret, a romániai görög katolikus egyházat pedig egyszerűen feloszlatták.

Tom Lantos a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: a régóta húzódó ügyben most látta elérkezettnek a pillanatot a cselekvésre, mert a húsvéti szünetet követően újra munkához látott az új összetételű kongresszus, Romániában pedig a korábbinál sok tekintetben készségesebbnek tűnő kormány került hatalomra. A 77 esztendős, demokrata párti politikus utalt arra, hogy személy szerint semmilyen érdeke nem fűződik a romániai restitúcióhoz. A határozati javaslattól azt reméli, hogy a jogos tulajdonosok visszakapják ingatlanjaikat.

Lantos szerint a hasonló, elvben nem kötelező érvényű kongresszusi határozatok a múltban sok országban elérték a kívánt célt. Románia, mint kifejtette, az egyetlen ország a térségben, amely a mai napig nem oldotta meg a kommunizmus idején államosított egyházi javak ügyét.

A külpolitikai kérdésekben a republikánus kormányzat alatt is rendkívül befolyásos képviselő nem kételkedik benne, hogy a kongresszus meg fogja szavazni az indítványt, ám ismételt kérdésre sem volt hajlandó jóslásokba bocsátkozni arról, hogy ez mikorra várható. Előzetesen a képviselőház több kulcsfontosságú tagjával egyeztetett, és mindannyian támogatásukról biztosították. – Ez egyszerre etnikai-kisebbségi, vallásszabadsági, és egyszerűen jogi kérdés – hangoztatta lapunknak Lantos.

Az erdélyi történelmi magyar egyházak mintegy kétezer ingatlanra nyújtottak be visszaigénylési kérelmet a romániai központi restitúciós bizottsághoz. Eddig 370 esetben elvi döntés született a restitúcióról, s mintegy 280 azon ingatlanok száma, amelyek esetében a magyar egyházak már kézhez kapták a visszaszolgáltatási határozatot. A visszakapott ingatlant a szóban forgó egyház azonnal saját nevére telekkönyvezheti. Az egyházi ingatlanok restitúciós törvényét az RMDSZ szorgalmazására 2002-ben fogadta el a román parlament. A jogszabály értelmében az egyházak korábbi tulajdonait természetben kell visszaszolgáltatni. A romániai egyházak közel 7600 ingatlant kértek vissza. A restitúciós bizottság kétéves működése alatt mintegy 700 esetben született visszaszolgáltatási döntés. (Kolozsvári tudósítómktól)

Comments are closed.