Forrás: MNO

Eltemették II. János Pál pápát. A nyilvánosság kizárásával a római Szent Péter-bazilika altemplomában helyezték végső nyugalomra a szombaton elhunyt katolikus egyházfőt. A temetési szertartáson csaknem másfél ezer politikus, 600 bíboros, püspök, vatikáni hivatalnok, valamint más egyházi vezetők vettek részt.

Eltemették II. János Pál pápát. A nyilvánosság kizárásával a római Szent Péter-bazilika altemplomában helyezték végső nyugalomra a szombaton elhunyt katolikus egyházfőt. A ciprusfa koporsót egy cink, majd egy mogyorófa koporsóba helyezték. A sírnál a Vatikán kamarása, Eduardo Martínez Somalo spanyol bíboros mondott imádságot. Az egyórás ceremóniát már nem közvetítették a világ televíziói, rádiói.

Korábban a ciprusfa koporsót a Szent Péter-bazilika előtti oltár elé helyezték, miközben a kórus Requiem aeternam éneklésével vezette be a szertartást. A koporsóra ráhelyezték az újtestamentum kinyitott példányát, miközben az oltártól jobbra elhelyezkedő világi méltóságok felállva tisztelegtek az elhunyt egyházfő emléke előtt. Az első könyörgést a pápáért Eduardo Martínez Somalo spanyol bíboros, a Vatikán kamarása mondta. Ezután felhangzott a 12. zsoltár, majd először spanyolul, aztán angolul hangzottak el részletek az újszövetségből.

Később a gyászmise főcelebránsa, Joseph Ratzinger bíboros, a kardinálisok testületének dékánja emlékezett az elhunytra. A bíboros hangja megremegett, amikor szentbeszédében felidézte, hogy II. János Pál életének utolsó, szenvedéssel töltött húsvéti vasárnapján még egyszer megjelent a vatikáni apostoli palota ablakában, és utolsó alkalommal adta a városnak és a világnak szóló Urbi et orbi áldását. „Biztosak lehetünk abban, hogy a mi szeretett pápánk most ott áll az Isten házának ablaka előtt, és lát bennünket, és áldását adja ránk” – mondta.

A temetési szertartás végén 12 feketébe öltözött férfi vette a vállára a koporsót, és bevonult azzal a Szent Péter-bazilikába. A világ televíziói, rádiói egyenes adásban közvetítették a szertartást.

Legalább egymillió zarándok Rómában

A Szent Péter téren nagyjából egymillió zarándok gyűlt össze, hogy részt vegyen II. János Pál pápa temetési szertartásán. Egyes becslések szerint a zarándokok száma elérheti akár a hárommilliót is. Több százezer ember óriásvásznakon követte figyelemmel a szertartást. Rengetegen jöttek a lengyel fővárosból, Krakkóból. A legtöbb lengyel szabadságot vett ki a pénteki napra. A színházak, a bankok és az élelmiszerüzletek zárva tartanak Lengyelországban.

Politikusok és egyházi vezetők a szertartáson

A szertartáson 1400 politikus és több száz egyházi vezető vett részt. (Kínát senki sem képviselte.) A gyászszertartás során az oltártól balra 600 bíboros, püspök, a Szent Péter-bazilika kanonokjai és római plébánosok álltak, jobbra pedig a politikusok. A tribün előtt – amelyen az oltár és a szentatya koporsója áll – foglalt helyet mintegy 2500 vatikáni hivatalnok. A politikusok között az első sorban Róma városának delegációja foglalt helyet, élén Walter Veltroni polgármesterrel, majd az állami delegáció, Carlo Azeglio Ciampi, valamint a lengyel küldöttség, Aleksander Kwasniewsi vezetésével. A második sortól következtek az egyéb állami delegációk.

A szertartáson részt vett George Bush, az Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton volt amerikai elnök, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Tony Blair brit miniszterelnök, Jacques Chirac francia elnök, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Mihail Fradkov orosz miniszterelnök, Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Mose Kacav izraeli államfő, Luiz Inacio Lula de Silva brazil elnök, János Károly spanyol király, XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó, Abdalláh jordániai király és Károly walesi herceg. Mohammed Katami iráni elnök, Ahmed Korei palesztin miniszerelnök, Stipe Mesic horvát, Traian Basescu román, Basszár el-Aszad szíriai elnök is a résztvevők között volt.

Magyarországot Mádl Ferenc államfő, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin, az Országgyűlés és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke képviselte, a zarándokok között ott volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Habsburg György utazó nagykövet, Nyakó István, az MSZP szóvivője, Donáth László evangélikus lelkész, szocialista országgyűlési képviselő, az SZDSZ frakciójából Mécs Imre, az MDF képviseletében Dávid Ibolya pártelnök és Sisák Imre országgyűlési képviselő, a Fidesz-delegáció tagjaként pedig Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, és Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt vezetője.

Hármas koporsó

A pápa testét ciprusfa koporsóba helyezték egy péntek reggeli magánceremónián. Fehér fátylat helyeztek az arcára, püspöki süvegét pedig a mellkasára tették.

A szentmise latinul és másik hat nyelven szólalt meg. Az egyenes közvetítés csak a szentmise végéig tartott: azt nem lehetett látni, miként helyezik örök nyugalomra II. János Pált a Szent Péter-bazilika altemplomának főhajójában, XXIII. János egykori sírhelyén. A koporsót a Magnificat dallamainak felcsendülését követően engedik le a sírgödörbe, majd a Salve Regina ének hangzik fel.

A koporsóba egy zacskóban annyi ezüst- és bronzérmet tettek, ahány évig tartott a pápaság, és egy ólomcsőben egy iratot is elhelyeztek, amely II. János Pál pápa rövid életrajzát tartalmazza latin nyelven. Miután Piero Marini és Stanislaw Dziwisz érsekek egy fehér fátylat helyeztek a szentatya arcára, és egy imát mondtak, a végső ajánlás (Ultima commendatio) és búcsúbeszéd (Valedictio) szertartásaira került sor.

A bíborosok a temetést követő kilenc napon át gyászimákat tartanak, majd április 18-án összeül a pápaválasztó konklávé.

II. János Pál többször tényként kezelte, hogy Lengyelországban fogják eltemetni, végül azonban a bíborosi tanácsra bízta a döntést, hol temessék el.

Rendkívüli biztonsági intézkedések

Rómában rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készültek a pápai temetésre. A biztonsági erők tízezer tagját mozgósították, Róma légtere több napja zárva van, katonai helikopterek köröznek. A Szent Péter térre vezető útvonalon a katonák és rendőrök átvizsgálták a zarándokok csomagjait és robbanóanyag-kereső kutyákkal járőröznek.

Erdő Péter bíboros, prímás példa nélkül állónak nevezte azt a zarándoklatot, amelynek százezrei a világ különböző részeiből azért indultak el, hogy jelen lehessenek II. János Pál pápa temetésén. Erdő Péter úgy fogalmazott: olyan korban élünk, amikor növekszenek a lehetőségek és növekszenek a kockázatok is; globalizálódik minden, még a hit, még a vallásos élet is. Ebben lehetőségek is vannak, de hihetetlen felelősséggel jár – hangsúlyozta az esztergom-budapesti érsek.

Gyásznap Magyarországon

II. János Pál pápa emlékére gyásznap van ma Magyarországon. Az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót. Mádl Ferenc köztársasági elnök Holló Andrásra, az Alkotmánybíróság elnökére a köztársasági lobogó felvonásával összefüggő jogokat és kötelezettségeket. A Kossuth téri megemlékezés résztvevői egyperces néma tiszteletadással adóztak II. János Pál pápa emléke előtt, majd a zenekar eljátszotta a pápai himnuszt, és megszólaltak a Szent István-bazilika harangjai. A kormány arra kérte a műsorszolgáltatókat, valamint a szórakozó- és vendéglátóhelyek üzemeltetőit, hogy biztosítsák a gyásznap méltóságát. A nemzeti gyásznap nem munkaszüneti nap, és tanítási szünet sincs.

A budavári Mátyás-templomban a temetési szentmise és szertartás alatt kivetítőn lehetett figyelemmel kísérni a római eseményeket. Az ország számos templomában tartanak gyászmisét II. János Pálért – többek közt este a budapesti Szent István-bazilikában. A budai ciszterci Szent Imre-templomban az esti szentmise keretében José Maurício Nunes García a közelmúltban Magyarországon bemutatott Requiem című művét adják elő.

Fáklyás zarándoklat Budapesten

Közel ezren indultak fáklyával vagy égő, szentelt gyertyával a kezükben csütörtökön este a Puskás Ferenc Stadionból, hogy II.János Pál pápa emlékére bejárják azokat a helyeket, ahol a pápa 1991-ben találkozott a híveivel. Induláskor Udvardy György budapesti segédpüspök felolvasta Erdő Péter bíboros prímás levelét, majd az elhunyt egyházfő tanításaiból hangzottak el részletek. A zarándoklat érintette a Hősök terét, a Szent István- bazilikát, majd a Mátyás-templomban éjszakai szentmisével ért véget az emlékezés.

(Forrás: radio.hu, hirtv.hu, katolikus.hu, Info Rádió, Objektív Hírügynökség, BBC)

Comments are closed.