Forrás: NOL

Sz. K., 2005. április 9. 00:00

A Nemzeti Hangversenyteremben Zubin Mehta vezényletével lépett fel a firenzei Maggio MusicaleKép: MTI – Nándorfi Máté Körülbelül 110-120 ezer ember látogatta a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) – nyilatkozta lapunknak az eseménysorozatot szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezető igazgatója, Zimányi Zsófia.

Hatvanezernél több jegy fogyott el a zenei, a színházi és a tánceseményekre. Tizenhétezren látogatták a kétnapos táncháztalálkozót, a huszonhét kiállításnak – tárlatonként – átlag ezer vendége volt. A többiek az utcai ingyenes eseményeken vettek részt.

Zimányi Zsófia lapunknak elmondta, nem gondolkodnak a fesztivál bővítésén. Egyrészt ehhez megfelelő anyagi alap kellene, ami nincs, másrészt a BTF idegenforgalmi tanácsa ezt a két hetet (három hétvégével) tartja az eseménysorozatra ideális időszaknak. Az ügyvezető igazgató arról is beszámolt, hogy egy prágai újságírónő szerint a Prágai Tavaszi Fesztivál azért jobb, mert mindennap csak egy koncert van. Ezzel nem ért egyet Zimányi Zsófia, úgy véli, napi több programmal több lehetőséget kell adni a látogatóknak. Ezzel lesz több, mint egy átlagos hétköznap.

A szervezők egyébként felmérést készítettek a BTF-ről. Az eredmény a hónap végére várható. Ebben a külföldi fesztivállátogatók számát is kutatták. Két éve ugyanis kevesebben, tavaly már újra többen érkeztek a budapesti eseménysorozatra. 2004-ben a látogatók 32 százalékát tették ki a külhoniak, remélhetőleg, az idén is voltak ennyien. Amit biztosan tud, hogy az utolsó pillanatokban a fapados gépekkel érkezők közül sokan érdeklődtek a Vörösmarty téren, a Nagymező utcában és a Nyugati téren felállított fesztiválpavilonokban, hogy van-e még jegy. Ilyenkor csak széttárták a kezüket az információs-kisasszonyok, mert a legnépszerűbb koncertekre már jóval a BTF kezdése előtt elfogyott az összes belépő. Zimányi Zsófia elmondta: gondolkodnak azon, hogy esetleg olyan programokat szerveznek, amelyeket nem hirdetnek meg, így az utolsó pillanatban érkező külföldiek sem maradnak hoppon. Persze ennek megvan az a veszélye, hogy nem érkezik elég vendég. Az ötletet még csiszolják a szervezők.

A legnépszerűbb BTF-os produkciók egyértelműen a nagy hangversenyek voltak. Zubin Mehta és a Firenzei Maggio Musicale Zenekara, valamint a Chicagói Szimfonikus Zenekar (Pierre Boulezzel és Daniel Barenboimmal) koncertjei osztatlan sikert arattak. Bár nem nagyzenekar, a Purcell Quartet Buxtehude-estje és a Moszkvai Virtuózok is rengeteg érdeklődőt vonzottak. Az Alzira című ritkán hallható Verdi-opera iránt jóval kevesebben érdeklődtek, mint amennyire számítottak a szervezők. Sokaknak csalódást okozott a kínai színház. Kérdésünkre Zimányi Zsófia elmondta, a szerződésben és az előválogatáshoz szükséges videón sem ez a produkció szerepelt. Mindez azért meglepő – jelentette ki az ügyvezető -, mert azok ajánlották ezt a programot a fesztiválnak, akik már kétszer jó tippet adtak nekik. A szerződésben ugyanis az szerepelt, hogy a tradicionális kínai operából és az ehhez tartozó akrobatikus számokból ad ízelítőt a Liaoning Művészegyüttes. Ehelyett meglepő módon – többek között – különböző diszkóslágerek feldolgozásaira hulahoppoztak a fellépők, az akrobatikus számok domináltak, kevés volt a pekingi opera.

A következő fesztivál anyaga már készül, a 2006-os BTF programjaira júniusban már lehet jegyeket foglalni, külföldön a Timesban és a Die Zeitben is megjelennek majd hirdetéseik. Egyelőre annyit lehet tudni, jön a Béjart-balett és az izraeli táncegyüttes, a Batseva is.

Comments are closed.