Forrás: Népszava

Korábban ismeretlen muzulmán csoport jelentkezett pénteken az interneten az előző napon elkövetett, három halálos – köztük egy amerikai – áldozatot követelő kairói robbantásos merénylet megszervezőjeként. Az egyiptomi rendőrség őrizetbe vett tizenöt gyanúsítottat. Az Egyesült Államok kairói nagykövetségének szóvivője arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy tartsák magukat távol Kairóban a turistákkal zsúfolt helyszínektől. (MTI)

Iraki gyerekekkel végzett a pokolgép

Tegnap négy gyermek vesztette életét Bagdadban pokolgépes merénylet következtében. A kicsik szemét között kutattak valami hasznosítható után az iraki főváros délkeleti részén, amikor az út szélén felrobbant az időzített bomba. A terroristák gyakran helyezik el pokolgépeiket a közutak mentén, elhaladó katonai konvojokra fenve fogukat. Péntekre virradóra három maszkot viselő fegyveres az Irak déli részén fekvő Bászra városának egyik éttermében kivégzett egy magas beosztású rendőrtisztet. Képünkön amerikai és iraki katonák vizsgálják át a bagdadi merénylet helyszínét. (Népszava)

Lecsaptak a jemeni lázadókra

Több mint 70 felkelőt öltek meg az utóbbi két napban Jemen északnyugati részén, ahol a hadseregnek sikerült ellenőrzése alá vonnia a zendülők állásait – közölték pénteken helyi törzsi források. A tavaly meggyilkolt Huszein Badr Eddin el-Húszi radikális síita hitszónok ‘számos követője vesztette életét a péntek hajnalig tartó heves harcokban Szaada tartományban’, ahol március 28. óta tartottak a lázadók és a biztonsági erők összecsapásai – mondta egy neve elhallgatását kérő forrás. (MTI)

Nyiazov reformokat ígér

A szigorú tekintélyelvű rendszer élén álló türkmén elnök, Szaparmurat Nyiazov, akit a végrehajtó hatalom által ellenőrzött törvényhozó testület ‘örökös államfővé’ választott meg 1999-ben, bejelentette pénteken, hogy nem kíván élni élete végéig szóló megbízatásával, hanem azt tervezi, hogy 2009-ben elnökválasztást engedélyez a közép-ázsiai országban. Kívánatosnak nevezte, hogy a jelenlegi egyetlen párt, Türkmenisztán Demokratikus Pártja (a kommunista párt utódpártja) mellett két másik is létrejöjjön, és jelöltet állítson a 2009-re tervezett elnökválasztáson. Nyiazov mindazonáltal kilátásba helyezte, hogy ha meg is válik az államfői poszttól, nem vonul vissza teljesen a politikai életből. (MTI)

Lezárták a határvitát

Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök (képünkön balra) tegnap kelet-timori kollégájával, Xanana Gusmaoval (jobbra) aláírta a Jakarta és Dili közötti határvitát lezáró egyezményt. Az apró Kelet-Timor korábban évtizedeken át véres indonéz megszállás alatt állt, amely alól csupán néhány esztendeje szabadult fel. A pénteki határegyezmény a várakozások szerint javítja majd a két délkelet-ázsiai állam viszonyát. Több mint 56 ezer fővel csökkentette a december 26-i szökőárban eltűntnek nyilvánított személyek számát az indonéz kormány, arra hivatkozva, hogy nagy részüket életben találták a menekülttáborokban. Jakarta adatai szerint a cunami Indonéziában mintegy 127 ezer ember életét követelte. (Népszava)

Eljárás a mexikói főpolgármester ellen

A mexikói parlament felfüggesztette Mexikóváros elnöki ambíciókat tápláló főpolgármesterének mentelmi jogát. Andrés Manual López Obradort hivatali visszaélések elkövetésével vádolják. A mentelmi jog felfüggesztésével lehetővé vált, hogy büntetőeljárást folytassanak le a nevének kezdőbetűi után Mexikóban csak AMLO-ként emlegetett népszerű baloldali politikus ellen. Obrador – a Demokratikus Forradalmi Párt vezetője – az eljárás tartama alatt nem folytathatja munkáját főpolgármesterként, s hivatalos államfőjelölt sem lehet. (MTI)

Kész a tárgyalásokra a Hezbollah

A Hezbollah készen áll arra, hogy tárgyaljon esetleges leszereléséről azzal a feltétellel, hogy Izrael kivonul a vitatott határtérségből – közölte a radikális libanoni fegyveres szervezet helyettes vezetője a Financial Times című lapban pénteken megjelent interjújában. Naim Kasszem sejk a brit üzleti napilapnak azt mondta, a Washington és az ENSZ által szorgalmazott lefegyverzés megnyithatja az utat a Hezbollah tagjai előtt, hogy a libanoni hatóságokkal együttműködő, egyfajta tartalékos hadsereggé váljanak. (MTI)

Comments are closed.