Forrás: Múlt-Kor

A közös megemlékezés mellett filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató szerepel a Holokauszt-emlékhét programjában, amely szombaton kezdődik meg Budapesten – közölte a programot szervező Holokauszt Emlékközpont az MTI-vel.

Az eseménysorozat ad keretet az idén a holokauszt áldozatainak emléknapján megrendezendő megemlékezésnek is. Az április 16-án tartandó egész napos rendezvényen mécsest gyújtanak, elhelyezik az emlékezés kövét és felolvassák az áldozatok nevét a IX. kerületi, Páva utcai intézményben, amely éppen egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit.

A „Ne bántsd a holokausztomat!” című rendezvényen ugyanaznap túlélőkről és gyerekeikről beszélgetnek, bepillantást engedve a holokauszt-oktatás műhelyeibe. Az előadásokkal és workshopokkal egyidejűleg filmklub is működik a helyszínen. Az emlékközpont Tanár-műhely programján bemutatkozik a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet képzésén részt vett tanárcsoport, a holokauszt oktatásával foglalkozó Hanna Arendt Alapítvány, a Haver Alapítvány, valamint a Lauder iskola judaisztikai kutatócsoportjának filmkészítő csapata. Az „Így tanítom a holokausztot” című program keretében történelem- és magyartanárok tartanak bemutatót, a résztvevők megismerhetik a diákok Sorstalanság-naplóját, elhangzik továbbá a Radnóti útján című éjszakai zarándoklat élménybeszámolója.

Túlélők és gyerekeik címmel egyebek mellett arról lesz szó, miért nehéz a holokauszt-„élményekről” mesélni, és miként élték át a vészkorszakot a nők vagy a romák. Az emléknapot megelőzően, az eseménysorozat szombati nyitónapján mutatják be a Páva utcai központban Varga Zsuzsanna rendező-operatőr Szomszédok voltak című dokumentumfilmjét, amelyben szemtanúk vallanak mindarról, amit a holokauszt idején átéltek.

A későbbiekben levetítik egyebek mellett Koltai Lajos Sorstalanság című alkotásának werkfilmjét és Szilágyi Andor A rózsa énekei című alkotását a Kultiplex moziban, Ember Judit És ne vígy minket kísértésbe című munkáját a Trafó Galériában, valamint Michal Bukojemski ötrészes lengyel dokumentumfilm-sorozatát Auschwitzról, szintén a Kultiplexben.

Változó játékszabályok címmel jövő kedden a történelmi emlékezet- és prezentációs stratégiákról rendeznek kerekasztal-beszélgetést a Trafó Galériában. Az eszmecserén részt vesz többek között György Péter esztéta és Turai Hedvig művészettörténész. A holokauszt lesz a téma másnap a Mindentudás Egyeteme Klubjában is, amelynek programját ezúttal a Holokauszt Emlékközpontban rendezik meg. A Holokauszt 60 év távlatából című beszélgetésen jelen lesz Molnár Judit, Ungváry Krisztián és Varga László történész, valamint Radnóti Sándor esztéta.

Ugyancsak a Páva utcai intézmény lesz a helyszíne jövő csütörtökön a „Zsidó a magyarban” című kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen Gerő András, a Habsburg Intézet igazgatója, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum vezetője és Varga László, az emlékközpont tudományos igazgatója fejti ki véleményét. A holokauszt-emlékhét zárónapján, április 17-én a filmvetítések mellett beszélgetést is rendeznek a Kultiplexben. Az eszmecsere meghívott vendége Karsai László történész, Rényi András szociológus, valamint Szilágyi Andor és Varga Ágota filmrendező.

Szomszédok voltunk címmel dokumentumfilm készült a holokausztról; Varga Zsuzsanna rendező-operatőr munkáját, amelyben szemtanúk vallanak az egykor történtekről, szombaton mutatják be a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

„Gettó, téglagyár, vasútállomás, tömegsír – ezúttal a magyarországi zsidók szomszédai emlékeznek. Mit tettek és mit tehettek volna?” – olvasható a film ajánlójában. A dokumentumfilmben négy idős ember, három férfi és egy nő emlékezik mindarra, amit annak idején átélt – mondta Varga Zsuzsanna az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy további visszaemlékező már a háború után született.

A szereplők megmutatják a hajdani kőszegi helyszíneket, ahol a deportált zsidókat és a munkaszolgálatosokat összegyűjtötték, emellett a filmben korabeli fotók, képeslapok, dokumentumok is láthatók. Varga Zsuzsanna elmondta, hogy Kőszeg az összes kisvárost reprezentálja, ugyanakkor a településen „speciális” események is zajlottak, hiszen a város a nyugati határszélen fekszik. A rendező-operatőr hangsúlyozta: a Szomszédok voltunk azért különleges, mert túlélőkkel már sok film készült, szemtanúkkal azonban mostanáig nemigen forgattak visszaemlékezéseket.

Kriza Bori szerkesztő-riporter elmondta, hogy a felvételt tavaly szeptemberben rögzítették. A több mint 70 perces dokumentumfilmben elhangzó zenét Wizner Balázs írta. A bemutatót a holokauszt közelgő emléknapja, április 16-a alkalmából rendezik meg a IX. kerületi, Páva utcai emlékközpontban.

(MTI)

Comments are closed.