Forrás: Népszava

Az észak-olaszországi Albában április 9-én kezdődő Infinity fesztivál Enyedi Ildikó játékfilmjeinek különprogramot szentel. A mozi és a spiritualitás kapcsolatát kutató filmfesztivál díszvendége lesz rendező. A válogatásban többek között az 1989-ben Cannes-ban Arany Kamerával elismert Az én XX. századom című filmet is műsorra tűzik. Janisch Attila Másnap című filmjének fesztiválkörútja folytatódik: a napokban Floridában, a Tampai Nemzetközi Filmfesztivál programjában, majd ezt követően az isztambuli filmszemlén találkozhat vele a közönség. A török fővárosban megrendezett szemle április 17-ig tart 62 ország részvételével. A Másnap következő állomása Dánia legnagyobb nemzetközi filmes rendezvénye, a koppenhágai NatFilm.

A koppenhágai mozik részvételével zajló fesztivál filmjeit ezután Dánia és Svédország több nagyvárosában is bemutatják. Stockholmban április 10-17 között rendezik meg a Junior filmfesztivál, ahol a fiatalabb generációknak mutatják be a nemzetközi filmgyártás újdonságait, itt Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött titkok című filmjét tűzik műsorra. (Népszava)

Frankl Péter zongoraestje

A Zongora című hangversenysorozat keretében Frankl Péter zongoraestjét rendezik a Zeneakadémia Nagytermében április 10-én 19.30 órakor. Ezúttal Mozart és Schumann művei lesznek műsoron. (Népszava/ Fotó: Népszava-archív)

Szociális érzékenység és erotika

Másodszor rendezik meg április 11-20. között a Portugál filmhetet az Örökmozgóban. A műsort olyan filmekből állították össze, melyek a mai portugál valóságról szólnak és a portugálok szociális kérdéseivel foglalkoznak. A rendezvény vendége Joao Canijo rendező lesz, akinek legutóbbi munkája (Sötét éjszaka) egy vidéki portugál családról szól, akik a bukott vállalkozásuk miatt eladják legkisebb lányukat az orosz lánykereskedő maffiának. Egy korábbi filmje a Párizs külvárosában levő portugál vendégmunkások negyedében játszódik (Élhetőbb életért). A társadalmi kérdéseket felvető hat munka mellett látható lesz az Isteni komédia révén nálunk is ismert Joao César Monteiro halála előtti utolsó filmje, az őrült-erotikus fantázia birodalmába kalauzoló Jön és megy.

Capa-fotók Kecskeméten

Robert Capa magyar származású fotóriporter nyolcvanöt eredeti felvételéből nyílt kiállítás pénteken Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban. Robert Capa 1931-ben, 18 évesen hagyta el Magyarországot, fotózta a spanyol polgárháború eseményeit, majd a normandiai partraszállást és a második világháború hadszíntereit, később a Palesztínába bevándorló zsidókat és az indokínai háborút is. Robert Capa 1954-ben, Vietnamban hunyt el, egy felrobbanó akna ölte meg. Két képe is látható a kiállításon azok közül, melyeket halála előtt nem sokkal Nam Dinh temetőjében készített. (MTI)

Comments are closed.