Forrás: Demokrata

Törökországi könyvkritikusai szerint Hitler fő műve, a Mein Kampf titokban mindig is a hazai olvasóközönség kedvence volt annak ellenére, hogy Törökországban nagy példányszámban fél évszázada nem adták ki. Most hosszú évtizedek után a török Mefisto kiadó nagy vállalkozásba kezdett: Hitler könyvével elárasztották az országot. Törökországban a könyvből 2005 eleje óta 50 ezer példányt adtak el.

Sami Kilic, a kiadó tulajdonosa szerint napjaink nemzetközi politikai eseményei erősítik a török lakosságban a Mein Kampf iránti vásárlási kedvet. Az érdeklődés különös módon Törökország uniós jelöltségével hozható kapcsolatba. A jelöltség ugyanis számukra a hagyományos nemzeti értékektől való erőszakos eltávolodást jelenti. Nagy szerepet játszik továbbá az Egyesült Államokkal és Izraellel szemben felgyülemlett ellenszenv is, mivel ezeknek az államoknak az iraki és a palesztin nép irányában kifejtett magatartása a török társadalomban heves ellenérzéseket vált ki.

A kiadó tulajdonosa szerint a vásárlók többsége fiatal. Sami Kilic elmondta, a januárban kiadott 31 ezer példányból mostanra már 26 ezer el is fogyott és az utánnyomást már meg is rendelték. (B. D.)

Comments are closed.