Forrás: RTL Klub

II. János Pál pápa ma közzé tett végrendeletéből kiderül, hogy már 2000-ben gondolkodott azon, hogy lemond. Rendelkezett arról is, hogy minden személyes feljegyzését égessék el. A testamentumban két ma élő személyt említ: személyi titkárát és a római főrabbit..

A dokumentumot csütörtökön hozta nyilvánosságra a Vatikán.

II. János Pál pápa 2000-ben azt tanácsolta testamentumában, hogy gondolkodjanak el az új pápa jelölésen. Úgy érezte eljött az idő visszavonulására, ugyanis ekkor töltötte be 80. életévét és ünnepelte a pápaság 2000 éves évfordulóját.

Testamentumában megemlíti, hogy nem hagy hátra anyagi javakat, és kérte, hogy minden személyes jegyzetét égessék el. A végakaratában csak két még most is élő személyt említ meg: a személyi asszisztensét, valamint Róma fő rabbiját, aki fogadta II. János Pált, amikor 1986-ban a római pápák közül először keresett föl egy zsidó imaházat.

A Vatikán szóvivője elmondta, hogy a két fejezetből álló végrendelet első részét II. János Pál már 1979-ben, pápaságának második évében megírta. Joaquin Navarro-Valls hozzátette, hogy a pápa végakarata túl jelentős dokumentum ahhoz, hogy fordítók különböző nyelvekre átültessék, ezért csak lengyelül és olaszul hozták nyilvánosságra.

Amerikai elnökök a pápa ravatalánál

George Bush amerikai elnök vezetésével ötfős küldöttség rótta le kegyeletét a pápa ravatalánál. A delegáció tagjai között volt idősebb George Bush és Bill Clinton, két korábbi elnök is.

A George Bush vezette amerikai küldöttség szerda este érkezett Rómába. George Busht felesége Laura, Condoleezza Rice külügyminiszter, illetve édesapja, idősebb George Bush és Bill Clinton kísérte az olasz fővárosba. Azonnal a Vatikánba mentek, ahol röviddel este 10 óra után, egy külön bejáraton át mentek be a Szent Péter bazilikába.

Az amerikai delegáció négy percig térdelt II. János Pál ravatalánál, majd, mielőtt kimentek volna, még egy pillanatra megálltak a halott pápa előtt.

George Bush háromszor találkozott II. János Pállal – kétszer a Vatikánban-, legutóbb pedig a Szabadság Medálját, a legmagasabb amerikai, civil kitüntetést adta át a pápának.

Az RTL Klub kiküldött tudósítója arról számolt be, hogy még mindig százezrek várakoznak, hogy lássák II. János Pál pápa felravatalozott holttestét. Mikor tegnap este le akarták zárni a sort, pánik tört ki, és sokan rohanni kezdtek, hogy még bejussanak a pápa ravatalához vezető sorba. A kordonokat így sem este 10-kor, hanem csak egy órával később állították fel. Ekkor kb. 20 percig még be lehetett jutni a sorba, majd a római hatóságok újabb katonákat rendeltek ki, hogy a sor végén biztosítsák a rendet. Ennek ellenére – becslések szerint – még legalább egymillióan reménykednek abban, hogy bejutnak a ravatalhoz a csütörtök esti lezárás előtt. A bazilika kapuit este 10 órakor bezárják, és megkezdik a felkészülést a pénteki temetésre.

Már 4 millió zarándok érkezett

Róma megtelt képtelen még több zarándokot fogadni. A hivatalos adatok szerint négy millióan érkeztek, vagyis most több kétszer annyian vannak az olasz fővárosban, mint egy átlagos napon. A szállodák, panzikók, ideiglenes szállások megteltek. A rendőrfőnök ma mindenkit arra kért, hogy holnap ne próbáljon meg a Szent Péterre menni, mert úgysem jut el oda. Rendkívüli biztonsági intézkedések léptek érvénybe, holnap már a légteret is lezárják.

Csak szerdán több mint kétezer embert kellett ellátniuk az egészségügyiseknek.

II. János Pál pápa temetésére több mint 200 világi és egyházi vezetőt várnak, jelen lesz többek között Kofi Annan ENSZ-főtitkár, George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök, illetve Jacques Chirac francia elnök is. Az esemény alatt Róma légterét lezárják, a város biztonságát 10 ezer biztonsági ember – rendőr, csendőr és katona – vigyázza.

Comments are closed.