Forrás: Híradó

Zsidó szélsőségesek támadásától tartva az izraeli rendőrség szerdán elrendelte a jeruzsálemi Templomhegy, avagy a Mecsetek terének lezárását, ahol a hét végére tüntetést terveznek a gázai övezeti izraeli kivonulás ellenzői – jelentette az izraeli média

Az izraeli televízió beszámolója szerint az izraeli rendőrség a Sin Bét belbiztonsági szolgálat figyelmeztetése alapján döntött arról, hogy vasárnap lezárják az izraeliek által Templomhegynek, a palesztinok által a Mecsetek terének nevezett teret. A Sin Bét úgy értesült, hogy zsidó szélsőségesek támadást terveznek a téren; a belbiztonsági szolgálat konkrét támadási tervről szerzett tudomást és zsidó szélsőségesek súlyos provokációjától tart.

Az izraeli rádió szerint a tér lezárása a zsidó és keresztény vallásúakra vonatkozik, muzulmánokat beengednek a térre. Egy zsidó rabbi kedden közölte, hogy több ezer izraelit vár vasárnap a térre tervezett – a rendőrség által nem engedélyezett – tüntetésre, amelynek révén reményeik szerint meggátolhatják a gázai övezeti zsidó telepek és néhány ciszjordániai zsidó telep felszámolását célzó, Ariel Saron izraeli kormányfő nevével fémjelzett terv végrehajtását.

A jeruzsálemi óvárosban található Templomhegy mind a muzulmán, mind a zsidó vallás számára szent hely. A muzulmánok a harmadik számú szent helynek tekintik a Mecsetek terét Mekka és Medina után. Itt található a Sziklamecset és az al-Aksza mecset. A mecsetet a rómaiak által i.sz. 70-ben lerombolt zsidó templom helyén építették fel. A lerombolt templomnak csak a nyugati alsó fala maradt meg, ezt nevezik ma Siratófalnak.

MTI

Comments are closed.