Forrás: Magyar Hírlap

A magyar igazságügyi szervek lefordíttatták azokat az iratokat

A magyar igazságügyi szervek lefordíttatták azokat az iratokat, amelyek az Ausztráliában élő, háborús bűnökkel gyanúsított Charles Zentai kiadatásához szükségesek, így minden valószínűség szerint rövidesen elküldik a kérelmet az ausztrál hatóságoknak – értesült lapunk. Ha kiadják a 86 éves férfit, Zentaira minden valószínűség szerint valamilyen kényszerintézkedés, például lakhelyelhagyási tilalom vár. Ítélkezési gyakorlat híján viszont megjósolhatatlan a büntetés, még a bűncselekmény egyértelmű bizonyítottsága esetén is. Szakemberek szerint elviekben nem kizárt, hogy az enyhítő és a súlyosbító körülmények figyelembevételével, akár felfüggesztett börtönnel megússza a tárgyalást, ami után zavartalanul viszszautazhat választott hazájába.

Zentairól azt feltételezik, hogy 1945-ben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember bántalmazásában és meggyilkolásában. A férfi egy ausztrál televíziónak adott nyilatkozatában tagadta, hogy részt vett volna a gyilkosságban.

Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője azt mondta, az elmúlt hónapokban számos korabeli okiratot sikerült beszereznie, és meghallgattak több tanút is, ezek alapján megerősíthető a bűncselekmény gyanúja. A bizonyítékok nagy része a kiadatási kérelemhez mellékelve érkezik majd Ausztráliába. Zentaival a magyar hatóságok nem vették fel a kapcsolatot, egyelőre nincs is lehetőségük a gyanúsított védekezését meghallgatni. Kizárólag az ausztrál bíróság joga eldönteni, hogy a bizonyítékokat elegendőnek ítéli-e ahhoz, hogy kiadja a férfit a magyar hatóságoknak. A döntés nem tekinthető ítéletnek, és nem kell megegyeznie a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának majdani határozatával.

A kiadatás módjáról is az ausztrál hatóságok döntenek. Arról például, hogy elrendelik-e odakint az őrizetbe vételt vagy sem. Charles Zentai kiadatása esetén a magyar hatóság képviselőinek kell Ausztráliába utazniuk és a férfi ideszállításáról gondoskodniuk. Az ügyész nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a vádhatóság milyen büntetés kiszabását kérné a vélt háborús bűnösre. Mint mondta, a büntetési tétel 15 év vagy életfogytig tartó szabadságvesztés lehet, de számos körülményt kell mérlegelni, például a vádlott korát, az eltelt időszakot és tettének társadalmi veszélyességét.

gz

Comments are closed.