Forrás: Népszava

Göncz Árpád is meghívást kapott a május 9-i nagyszabású moszkvai ünnepségre, hat másik volt államfővel együtt – közölte a szervező bizottság szerdán. A második világháború európai végének hatvanadik évfordulós ünnepségeire meghívott korábbi államfők között van az egykori résztvevő Mihály volt román király, Wojciech Jaruzelski volt lengyel vezető, valamint Valéry Giscard d,Estaing francia és George Bush amerikai exelnök is – mondta Andrej Cibulin, a szervező bizottság tagja moszkvai sajtótájékoztatóján. Az 59 hivatalban lévő állam- és kormányfő között Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök képviseli az ünnepségen. (MTI)

Klaus népszavazást szeretne

Václav Klaus cseh államfő szerint a társadalom véleményének a megvetését és semmibevételét jelentené, ha az európai alkotmányról Csehországban nem népszavazás, hanem a parlament döntene. ‘Olyan alapvető fontosságú változásról van szó, amely a jövőbeni generációkra is kihatással lesz. Erről csak a lakosságnak van joga dönteni’ – hangsúlyozta Václav Klaus, amikor szerdán Prágában bemutatta a ‘Mondjunk igent vagy nemet az európai alkotmányra’ című tanulmánykötetet, amelyhez előszót írt. A prágai médiák által euroszkeptikusnak minősített Klaus szerint nem történne semmi, ha a cseh lakosság akár Európában egyedüliként is elutasítaná az európai alkotmány támogatását. (MTI)

Vallott a csecsen gerilla

Egy elfogott csecsen gerilla állítólag bevallotta, hogy részt vett egy brit cég négy munkatársának hét évvel ezelőtti megölésében. A 31 éves Adam Dzsabrailov, akit egy hétfői különleges rendőri akcióban fogtak el, elismerte részvételét a Granger Telecom három brit és egy új-zélandi munkatársa 1998-as elrablásában, majd megölésében – mondta Vlagyimir Kravcsenko megbízott csecsenföldi államügyész szerdán Moszkvában az ITAR-TASZSZ szerint. A négy távközlési szakember a telefonhálózat helyreállításán dolgozott az akkor de facto független Csecsenföldön. Muszlim szélsőséges gerillák 1998 októberében rabolták el őket. Lefejezett holttestükre két hónappal később találtak rá, miután a váltságdíjról folytatott alkudozás nyilvánvalóan kudarcba fulladt. (MTI)

Terrorista miniszterelnök-helyettes?

A legnagyobb koszovói ellenzéki párt azzal vádolta meg Adem Saljihaj tartományi miniszterelnök-helyettest, hogy egy terrorszervezet vezetője, s merényleteket követett el saját pártja tagjai ellen. A Hasim Thaqi vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) kedden adta át a Saljihaj elleni állítólagos bizonyítékokat a tartományi ENSZ-rendőrségnek és az ENSZ-missziónak. A pristinai média szerdai jelentései szerint Thaqi pártja azzal vádolja Saljihajt, hogy ‘első embere’ a Haza Biztonsága nevű illegális szervezetnek, és köze volt saját pártja tagjai ellen elkövetett merényletekhez. A politikus az Ibrahim Rugova tartományi elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetség tagja. (MTI)

Megújuló kínai-pakisztáni barátság

Barátsági szerződést és összesen nem kevesebb mint 22 – az együttműködés legkülönbözőbb területeit szabályozó – megállapodást írt alá Ven Csia-pao kínai miniszterelnök, illetve a kíséretében lévő számtalan szakpolitikus Iszlámábádban. A megállapodások között katonai jellegűek is vannak, továbbá egy olyan, amely rögziti Kína pénzügyi közreműködését egy pakisztáni erőmű építésében. Ez feltehetően rosszallást vált ki, mert Pakisztán a világközvéleménnyel dacolva tett szert atomfegyverre. A két ország együttműködése hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Társadalmi rendszerük és politikai ideológiájuk ugyan nem is lehetne ellentétesebb, ám ennél mindig többet nyomott a latban az, hogy ellenségük az elmúlt fél évszázadban közös volt: India. (Népszava)

A Munkapárt hajlik a jó szóra

Úgy tűnik, legalábbis az Izraeli Munkapárt megszívleli Bush amerikai elnök figyelmeztetését, melynek értelmében be kell fagyasztani a ciszjordániai zsidó települések bővítését. Matan Vilnai munkapárti tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott, hogy a bővítés jelenleg ‘nem időszerű’. A Saron kormány – amelynek a Munkapárt koalíciós partnere – engedélyt adott a bővítésre, ezt azonban természetesen nehezményezik a palesztinok és – mint Bush figyelmeztetéséből is kitűnik – az amerikaiak is. Washington – joggal – a közel-keleti rendezés egyik fő akadályának látja a zsidó települések létét. A rendezést pedig nagyon szívén viseli, hiszen ha az megvalósulna, nem kellene folyamatosan választania Izrael és az arab országok között. (Népszava)

Berlusconi hivatalban marad

Elismerte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, hogy az általa vezetett jobboldali kormánykoalíció pártjai súlyos vereséget szenvedtek a részleges önkormányzati választásokon, kizárta azonban, hogy a fiaskó miatt lemondjon tisztségéről. ‘Nem mondok le, befejezem programom megvalósítását’ – hangoztatta Berlusconi a RAI olasz közszolgálati tévé vitaműsorában. Berlusconi elismerte, hogy a választási eredmény fájdalmas kudarcot jelent a jobboldali kormánykoalíció gerincét alkotó, általa vezetett Forza Italia párt számára. A politikus hibásnak nevezte azt a döntését, hogy nem kapcsolódott be a választási kampányba, hanem kormányfőként igyekezett semlegesen viselkedni. (MTI)

Vádemelés fajüldözők ellen

Fajgyűlölet szítása címén vádat emeltek szerdán a legnagyobb brit szélsőjobboldali párt két fő vezetője ellen. A Brit Nemzeti Párt operatív vezetését ellátó, 45 éves Nick Griffin és az alapító tiszteletbeli elnök, a 70 esztendős John Tyndall ellen ‘fajgyűlölet keltésére alkalmas, illetve arra szándékosan irányuló kijelentések vagy magatartás’ címén emeltek vádat. A filmet a BBC egyik riportere készítette rejtett kamerával. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin egy gyűlésen ‘ócska, gonosz vallásnak’ minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint ‘elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve, nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát’. (MTI)

Comments are closed.