Forrás: Magyar Hírlap

A Nobel-díjas Saul Bellow-t az egyik legintellektuálisabb amerikai írónak tartják

Elhunyt Saul Bellow Nobel-díjas regényíró, a huszadik századi amerikai prózairodalom kiemelkedő alakja. Az írót Massachusetts állambeli Brookline városában lévő otthonában érte a halál.

Bellow 1915-ben született Montreal külvárosában, Lachine-ben. Chicagóban nevelkedett, és az egyetemi tanulmányait is itt végezte. Később több amerikai egyetemnek lett az antropológiaoktatója. Művei többségében önéletrajzi elemekre épülve, komoly filozófiai, intellektuális kérdéseket boncolgatnak. Regényeinek tárgya egybevág saját élményanyagával: a tökéletlenül asszimilálódott zsidó értelmiség gondjaival. Bölcs okoskodás, vagány szóváltások, képzeletbeli levelek, belső monológok, naplóutánzatok váltakoznak regényeiben.

Első regénye, a Lebegő ember 1944-ben jelent meg. Ez a műve egy chicagói, katonai behívóra váró fiatalember naplója. Első igazán jelentős irodalmi sikerét a Henderson, az esőkirály című regényével aratta 1959-ben, amely egy antikapitalista menekülés története egyes szám első személyben elbeszélve. A könyv hőse az amerikai életforma elől Afrikába menekül, és a wariri törzs főnökében felfedezi emberi eszményképét, az oroszlán szimbólumával jelzett embert.

Fő művének a Hercog című regényét tartják (1964), ez szintén önéletrajzi ihletésű, és egy házasságával küszködő egyetemi tanár történetét dolgozza fel, különös tekintettel a lelki vívódások ironikus, komikus ábrázolására. A Hercogért – amerikaiként először – 1965-ben megkapta a nemzetközi irodalmi díjat, 1968-ban pedig Franciaország az egyik legnagyobb külföldi állampolgárnak járó irodalmi elismerését, a Croix de Chevalier des Arts et Lettres-t (a művészetek és az irodalom lovagkeresztjét) adományozta az írónak. 1975-ben a Humboldt adománya című művéért a Pulitzer-díjat, egy évre rá pedig ugyanezen művéért a Nobel-díjat vehette át. További művei: Mr. Sammler planétája (1970), A dékán decembere (1982), Késő bánat (1984).

A regények mellett jelentős színdarabírói és novellaírói munkássága is. Cikkei, kritikái pedig olyan közismert lapokban jelentek meg, mint a Playboy, a Partisan Review, Harper’s Bazaar, The New Yorker vagy az Esquire. Az 1967-es arab-izraeli háborúban ő volt a Newsday kiküldött tudósítója. Bellow életművét a kritikusok többnyire rögtön az amerikai irodalom legnagyobbjai, Faulkner, Hemingway vagy Twain mögé teszik.

Saul Bellow nyolcvankilenc évet élt.

mg

Comments are closed.