Forrás: Magyar Rádió

Izraelben az utóbbi napokban új fordulatot vett a gázai telepesek elköltözése. A polgárháborús fenyegetéseket úgy tűnik, hogy felváltja egy kompromisszumos békés megoldás.

Ariel Saron miniszterelnök Cipi Livni igazságügyi miniszter kezdeményezésére találkozón vett részt a telepesek képviselőivel, akik hajlandók önként, harcok nélkül elköltözni Gázából, ha felemelik kártérítésük összegét, és ha együtt, közösségként változtathatnak lakóhelyet.

A legújabb tervek szerint több száz család, esetleg az összes telepes, mind az 1700 család együtt költözne északabbra a gázai övezettől, az Askhelon és az Asdod városok közti tengerparti részekre. Az új település csak mintegy három év alatt készülhetne el és addig a családok ideiglenes szállásokon élnének. A telepesek hivatalos képviselőinek egy része szerint az új lakóhelyek átadásáig, de legalábbis két évre el kellene halasztani a gázai kivonulást, de ezt a kormányfő elutasítja.

Saron megígérte, hogy a közeljövőben meglátogatja a telepesek által kiszemelt területeket. Közben az új tengerparti építkezések ellen élénken tiltakoznak az izraeli környezetvédők, élükön a környezetvédelmi miniszterrel, mert szerintük ez Izrael utolsó, eredeti állapotában meghagyott homokos, dűnés tengerpartja, amit a kormány kész lenne elherdálni egy politikai alku érdekében.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.