Forrás: Népszava

Jeruzsálemi rendőrségi körök aggodalmukat fejezték ki, hogy a telepesek és szövetségeseik merényletet készülnek végrehajtani a jeruzsálemi Templomhegyen, rakétákkal vagy robbanóanyagokkal megtámadni a mozlimok szent mecseteit és így olyan világméretű mozlim-zsidó összetűzést kirobbantani, amely meggátolja a tervezett gázai kivonulást és az ottani zsidó telepek felszámolását. Rabbik egy csoportja újabb felhívást tett közzé, amely szerint a telepek felszámolása „Isten elleni bűn”, amelyet minden eszközzel meg kell hiúsítani. „Felemelt fejjel és büszkén fogunk a börtönbe vonulni és erre szólítunk fel mindenkit” – áll a felhívásban.

A „normalitásra hajló” izraeliek ugyanakkor – fél évvel a Sinai-félszigeten elkövetett véres merénylet után, amelynek 12 izraeli (és több tucat más nemzetiségű) turista esett áldozatul – visszatérni látszanak a félsziget varázslatos tengerpartjára. Április második felében, a pészah (a zsidó húsvét) ünnepe alatt több mint 10000 izraeli vendégre várnak a félsziget szállodáiban, amelyeknek az izraeli-egyiptomi békekötés óta az izraeli turizmus jelentette a fő bevételi forrást.

Mahmúd Abbász (Abu Mázen) palesztin elnök le akarja fegyverezni a szélsőséges palesztin csoportok tagjait, akiknek egy részét beolvasztanák a hivatalos palesztin biztonsági szervekbe. A most létező tizenöt biztonsági alakulatot szándéka szerint három egységbe tömörítenék. Abbász e terv végrehajtása érdekében két bizottságot nevezett ki. A palesztin elnök tegnap tárgyalt a Törvényhozó Tanácsnak a Fatah-mozgalomhoz tartozó tagjaival, hogy előmozdítsa a biztonsági szervek egyesítésére irányuló törvényalkotást. Naszer Juszuf belügyminiszter a nábluszi körzet eddigi parancsnokát, Nidal Aszurit nevezte ki a biztonsági erők ideiglenes parancsnokává, az egy nappal korábban felfüggesztett Hadzs Iszmail Dzsaber helyébe.

Dzsaber azzal vádolta meg a belügyminisztert, hogy Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter utasításai szerint járt el.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.