Forrás: Népszava

Olimpiai bajnokok, művészek, magas rangú politikusok is tagjai annak az 1800 fős magyar csoportnak, amely a jövő hónapban vesz részt az Auschwitz és Birkenau közötti emlékmeneten – tájékoztatták az újságírókat a szervezők kedden, Budapesten. A holokauszt 61. évfordulója alkalmából 55 országból az eddig legnagyobb létszámú nemzetközi csoport készül az Auschwitz és Birkenau közötti ‘Élet Menetére’ – mondta el Verő Tamás rabbi, az egyik magyarországi szervező. Hozzátette: Magyarországról 1800 embert várnak a lengyelországi eseményre, bár még tart az egyeztetés, mert rendkívül sokan jelentkeztek. Előzetes számítások szerint a magyar lesz a harmadik legnépesebb delegáció.

A május 5-i ‘Élet menet’ magyarországi részvevőinek vezetője Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök lesz. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Kiss Péter kancellária- és Bozóki András kulturális miniszter szintén jelezte részvételi szándékát. Az ellenzéki politikusok közül egyelőre Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke jelentkezett.

Verő Tamás tájékoztatóján azt is elmondta: többnyire túlélők leszármazottai alkotják a csoportot, de sok szimpatizáns is velük tart. Többek között Majoros István, olimpiai bajnok birkózó, Gálvölgyi János, Balázsovits Lajos színész, Somló Tamás, Gerendás Péter, zenész jelezte részvételét. Emellett az Oktatási Minisztérium pályázat útján kiválasztott 200 középiskolás diákot is, akik részt vehetnek a menetben. MTI-információ

Comments are closed.