Forrás: MNO

A Rheinischer Merkur című német lap arról ír tárgyi tévedésekkel teli cikkében, mennyire alkalmatlanok vagyunk az európai uniós tagságra. Orbán Viktor volt miniszterelnök egy korrupciós botrány örvényébe került – tálalja az MSZP olvasatában a Tokaj-ügyet a Die Presse.

Rheinischer Merkur (merkur.de)

A német keresztény hetilapban Andreas Öhler Gulág, Gulyás, Isteni szikrák című írásában sorolja el immár sokadszor a Magyarországról szóló unalomig ismert kliséket. Az írás apropóját a Konrad Adenauer Alapítvány harmadik, az irodalommal és az európai értékekkel foglalkozó kongresszusa jelentette. A cikk korszakos felismerése szerint Magyarország ugyan tagja az EU-nak, de oda szellemileg még igazán nem érkeztek meg, mert elavult hazafiaskodók ellenséggé nyilvánították a liberalizmust.

A szellemi sorvezetőnek tekintett, és az írásban esszéistaként bemutatott Magdalena Marsovszky szerint a magyaroknak Európa-ügyben hatalmas lemaradásuk van: “E mögött az a – részben érthető – magyar neurózis érhető tetten, ami az ország elhelyezkedéséből következik, amelyik a “történelem veszteseként” még mindig az eltűnés lázálmától szenvedve küzd a saját létéért. A folyamatos oszmán, Habsburg és szovjet elnyomás következtében alig volt ideje, hogy megtalálja önmagát.” Most pedig attól retteg, hogy Európában fog feloldódni.

Olvashatunk a Trianon-szindrómáról, arról hogy a magyarok harmada még mindig Romániában, Ukrajnában és Bulgáriában (sic!) él. Majd “megtudható”, hogy a népi jellegű nacionalizmus a kommunizmus időszakát is átélte, és ennek az irányzatnak Orbán Viktor túl sok szabadságot adott. Az aktuális veszélyek közepette olvashatunk a kisparasztok (sic!) pártvezéréről, Torgyánról, aki Orbán alatt egészen a mezőgazdasági miniszterségig vitte, és egy ideig még miniszterelnök-jelöltként (sic!) is számon tartották. Torgyán 1996 márciusában egy tüntetésen a döbbenetes régi terminológiát hozta vissza. Amikor támadta a baloldali-zöld (sic!) SZDSZ-t, melyben különösen sok zsidó értelmiségi aktív, ebben a megszólalásában “hazánkat pusztító (…) álliberális, undorító férgeknek és dögkeselyűknek” nevezte őket. Majd azt üvöltötte a tömegnek: “Esküdjenek önök velem, hogy megvédjük a magyarságot, és a magyarságot újra egyesítjük… “

Az írásból “megtudható”, hogy a magyar irodalom is megosztott, az urbánusokra és rendkívül tapintatosan “populistáknak” fordított népiekre. Miközben a népiek parasztromantikus irodalma soha nem tudta, és nem is akarta átlépni az ország határait, addig az urbánusok és utódaik jelentős nemzetközi sikereket értek el. Szó esik arról is, hogy “Döbrentei Kornél az Írószövetségben a zsidókat maszkírozott álprófétáknak nevezte, akik erkölcsi holokausztot hajtanak végre a magyar nép ellen.”

Az irodalmi urbánus és népi összecsapás azonban csak mellékszál volt a budapesti konferencián, a fő csapásirányt a magyar történelemhamisítás leleplezése jelentette. Ennek iskolapéldájaként mutatták be a Terror Házát, “ami a borzalom panoptikuma, mely multimédiás hatásvadászattal kívánja a magyarok szenvedésének sztoriját érzelmileg feldolgozni ahelyett, hogy megmagyarázná azt.”

A Gestapo (sic!) egykori titkosszolgálati központjában, a budapesti Andrássy úton berendezett múzeumot, melyet később a kommunisták is tovább használtak, valójában két diktatúra bemutatására gondolták ki. De az intézmény 25 terméből összesen 2 foglalkozik a nemzetiszocializmussal és annak bűneivel. Az aktív szerepet, amit a német tömeggyilkosságokban a magyar nyilaskeresztesek, akik 1944-től a háború végéig voltak hatalmon, és akik 600 ezer zsidót deportáltak (sic!) a megsemmisítő táborokba, a kiállítás elbagatellizálja. A magyarok a Terror Házában láthatóan két diktátor áldozatai. Ezzel egy felületes nemzeti mítoszt szolgál ki, és lehetetlenné tesz minden önkritikus emlékezéskultúrát, mely Európa közeledésének előfeltétele lenne.

De – villantja a fel a fényt az alagút végén, az elé tett anyagot is csak hibákkal feldolgozni képes Öhler – időközben az új kormány lépéseket tett e súlyos hiba jóvátétele érdekében. Magyarországnak most már van saját holokausztmúzeuma és a keleti blokk első országaként megkezdte egy antirasszizmus törvény kidolgozását, melynek kialakításába és értékelésébe bevonta a zsidó világkongresszust is.

Die Presse (diepresse.com)

A bécsi napilap budapesti tudósítója Peter Bognar A volt miniszterelnök, Orbán korrupciós ügybe keveredett címmel, az MSZP olvasatában tálalja a “szőlőügyet.”

Közép-Európa dinamikus fiatal politikus gárdája és a tevékeny feleségek: a történetet nemcsak Prágában, hanem Budapesten is szalagcímek követték. A prágai koalíció szakadás után, most a korábbi miniszterelnök és a legnagyobb ellenzéki párt mai vezetője Orbán Viktor került egy korrupciós botrány örvényébe.

Der Spiegel (spiegel.de)

A német baloldali hírmagazinban Carola Padtberg Az iskola megtiltja a titkos öltözködési kódot címmel számol be az antifasiszta harc új fejleményéről.

Egy szakközépiskola a svábföldi Weinstadtban megelégelte a szélsőjobboldali szimbólumokat. A tanulók számára indexre kerültek a 88-as számot viselő bomberdzsekik, sőt bizonyos ruhamárkák, mint a Thor Steinar vagy Lonsdale. A kérdés jogilag kínos, s a fiatalok ruhakódjai a tanárok és a szülők számára nehezen átláthatóak.

A fiatalok ruháikon, dzsekijeiken és sapkájukon olyan márkaneveket hordanak, mint Consdaple, Thor Steinar, Lonsdale, vagy Pitbull. A bomberdzsekik és ejtőernyős bakancsok számos iskolaudvaron megfigyelhető kombinációja titkos ruhakódként szolgál a neonáciknak. Nem ritkán nem értik a fiatalabb diákok a jelképek üzenetét, és az egészet egyszerű divatnak tartják. Egy baden-württembergi iskola megtiltotta a fenti márkák viselését, és ezzel felélesztette az iskolai ruházati szabályokról folytatott vitát.

– A Reinhold Nägele Szakközépiskolában a “nagyjából tíz fiatal rendszeresen szélsőjobboldali emblémákat hordott” – meséli az igazgató, Antje Fröhlich. – A diákok úgy húzták le a bomberdzsekijük cipzárját, hogy a Consdaple feliratú pólójukból az NSDAP volt kiolvasható, vagy éppen a 88-as számot varrták a ruhájukra, ami a Heil Hitler köszöntés rövidítése.

Comments are closed.