Forrás: RTL Klub

Gőzerővel folyik a Sziget 2005-ös programjának szervezése. A szervezők – a hazai előadók mellett – több mint száz nemzetközi fellépőt „csábítanak” a Fesztivál porondjaira augusztus 10-17. között. A meghívott külföldi sztárok közel 20%-a már visszajelzett, hogy részt vesz az idei rendezvényen, de számos további nagy névvel zajlanak még tárgyalások.

Alakul a nemzetközi sztárpaletta az idei Szigetre. A Nagyszínpad késő esti sztársávjában üdvözölhetjük majd a kilencvenes évek elektronikus tánczenei színterének egyik legmeghatározóbb csapatát, az Underworld-öt. A napokban mondott igent a szervezők megkeresésére a közelmúlt „leg-zenekara”, a létező legfontosabb zenei díjakat – többek között a MTV Music Awards-ot és a Brit Awards-ot – besöprő Franz Ferdinand. Konfirmálta jelenlétét a svéd pop egyik legtehetségesebb bandája a The Hives. Új énekesnővel és májusban megjelenő új lemezt bemutatva a Sziget vendége lesz a Morcheeba. A spanyol ska legnépszerűbb csapata a Ska-P egyszer már fergeteges sikert aratott a Szigeten: most újra várja rajongóit. Az idei Sziget Nagyszínpad kora délutáni sávjában helyet biztosítottak a szervezők Németország legkelendőbb „popárucikkének” a Beatsteaks-nek is.

Nem szűkölködik nagy nevekben a Sziget WAN2 Színpada sem. A poptörténelem egyik legfontosabb egyénisége, Marianne Faithfull, a skandináv poszt-punk-garázsrock-szcéna nagyjai közé sorolható The (International) Noise Conspiracy, a nagy svéd rockandroll hullám egyik éllovasa, a Hellacopters, a német gitárpop és az indie-rock jelese a Sportfreunde Stiller jelezte eddig, hogy fellép a Szigeten.

Évről évre rendkívül izgalmas sztárfelhozatallal jelentkezik a Sziget világzenei helyszíne. Fellép majd Mory Kante, akinek a „Yéké Yéké” című slágere volt az első olyan afrikai dal, amely tizenöt évvel ezelőtt az európai slágerlistát is vezette, s melynek révén Kante az elektronikus afropop műfajteremtője lett. Ugyanitt lesz hallható a The Klezmatics és Joshua Nelson.

A világ legjobb klezmer-zenekaraként számon tartott Klezmatics a „Brother Moses Smote The Water” című különleges gospel-programját hozza. A fekete gospelénekes, Joshua Nelson társaságában olyan szabadságdalokból állította össze műsorát, amelyek egyaránt jelen vannak a zsidó és az afro-amerikai hagyományban. A világzenei palettát erősíti a Tinariwen: tradicionális dallamok és forradalmi szövegek, mali blues és pszichedélikus villanygitározás – bizony, napjaink legnagyobb szenzációja előtt állunk, mely az „Amassakoul” albumával hónapokig vezette az európai rádiósok világzenei listáját.

A metál helyszínre is érkeznek a visszajelzések. Itt lesz például a rendkívül színes és masszív skandináv metál-színtér egyik legfontosabb reprezentánsa, a svéd Opeth. A tavalyi Szigeten az egyik tag balesete miatt elmaradt a Saxon koncert. Idén a rajongók nagy örömére a metál helyszínen zúz az angol banda. Ugyanitt lép fel a német Accept is. A csapat nyolcvanas évek elejére kialakult „védjegyszerű” hangzása sok tekintetben a német heavy metal szinonimája lett.

A Sziget-színház ma már az egyik leglátogatottabb helyszíne a Fesztiválnak. Az itt fellépő Yann Tiersen neve a mozikedvelő magyar közönség számára csenghet ismerősen, hiszen olyan filmekhez szerzett zenét, mint az Amélie csodálatos élete, amely a kedvenc-film listák első helyezettje, illetve a rendszerváltást kedvesen bemutató Good Bye Lenin. Fellépése igazi csemegének számít az idei fesztivál kínálatából. A tánc programban többek között fellép a francia Accrorap együttes az indiai és hip-hop táncot ötvöző különleges különleges produkciójával. Ismét lesz fiatal izraeli koreográfusok darabjaiból összeállított est Noa Dar, Sahar Azimi és Mami Shimazaki részvételével. Igazi nemzetközi összefogás eredménye Elena Kats-Chernin ausztrál zeneszerző Undertow című kortárs operájának kontinentális ősbemutatója magyar zenészekkel, ausztrál énekesekkel és finn rendezővel. Ausztráliából érkezik még hozzánk a Chamber Made Opera nevű társulat is, akik Hitchcock Szédülés című thrillerét dolgozták fel zenés színházi formában.

A fellépőkről még több infó a www.sziget.hu oldalon.

Comments are closed.