Forrás: NOL

Sárközy Júlia, 2005. április 5. 00:00

Pénteken 10 órakor temetik a pápát – döntöttek tegnap a bíborosok első vatikáni tanácskozásukon.

Volt bíboros, aki gyalog, volt, aki gépkocsival, mások vatikáni kisbusszal jutottak az apostoli paloták Bologna-terméig, ahol a bíborosok hétfő délelőtt első tanácskozásukat tartották II. János Pál halála óta. A világ 184 bíborosából csak 65-en voltak jelen – a 80 évnél idősebbek és a fiatalabb, pápaválasztó bíborosok is. Ők tették le először a titoktartás fogadalmat. Ezután a Szentszéket ideiglenesen irányító LeonardoSandri érsekkel és a ceremóniamesterekkel közösen döntöttek arról, hogy a gyászszertartás péntek délelőtt 10 órakor, a Szent Péter téren lesz, és a pápát a bazilika alkápolnájában helyezik örök nyugalomra. ‘A pápa nem azt kérte, hogy Lengyelországban temessék el?’ – kérdezték később az újságírók a vatikáni szóvivőtől. ‘A végrendeletben nem szerepelt ilyen akarat’ – válaszolta tömören Joaquin Navarro-Valls. A konklávé időpontja még nem ismert. Erről a bíborosok a következő napokban döntenek. A 117 pápaválasztó bíboros eközben már megérkezett a Vatikánba.

A pápa temetésére a legmagasabb szintű külföldi delegációkat várják. Többek között amerikai elnökök, az idősebb és az ifjabb George Bush, Jimmy Carter, Bill Clinton; Aleksander Kwasniewski lengyel elnök és Lech Walesa;Jacques Chirac francia elnök; a brazíliai Lula da Silva. Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő képviseli. Delegáció érkezik Moszkvából Kirill metropolita vezetésével, és jön Izraelből is. A szertartásmesterek az ülésrenddel küzdenek, az olasz hatóságok pedig a biztonsággal.

A temetésre várt kétmilliós tömeg nemcsak a Szent Péter téren, hanem a római bazilikák előtt és máshol felállított óriásvásznakon is követheti a szertartást. Pénteken zárva lesznek az olasz iskolák, a tömegközlekedés azonban 24 órán át szünet nélkül működik, bár a leggyorsabban gyalog lehet majd haladni a zarándokoknak fenntartott útvonalakon. Az olasz fogyasztóvédelmi egyesület máris jelezte a Szent Péter tér körüli presszók és éttermek árai az egekig érnek.

Hétfő délután II. János Pál ravatalát a Szent Péter-bazilika főoltáránál állították fel, hogy a hívők leróhassák kegyeletüket. A vatikáni palotákból a Szent Péter téren át vitték be a ravatalt a bazilikába, ahova a hívők is a bazilika főkapuján lépnek be, és a központi hajóban sorban állva jutnak el Bernini barokk oltáráig. Az emberek már tegnap reggel óta gyülekeztek, rohanva ostromolták meg a teret, és a bazilika esti megnyitásáig vártak. A bazilika egészen a temetésig éjszaka is nyitva tart. A hatalmas tömeg miatt a ravatalnál csak pár percig lehet megállni, ‘vendégkönyv’ nincsen, így a hívők a Szent Péter tér oszlopaira ragasztják gondolataikat.

A balzsamozás titkai

A pápa földi maradványait ősi hagyományt követve konzerválják. X. Pius koráig a bebalzsamozást alkalmazták, azóta konzerváló beavatkozást hajtanak végre. A feladat négy generáció óta a római Trastevere negyedben élő Signoracci családra vár. Most Cesare és unokatestvére Massimo végezte el a szükséges teendőket a Vatikánban.

Comments are closed.