Forrás: Népszava

Az állami szervezeteknek, így a bíróságoknak is szükségük van a megalapozott kritikákra, amelyek segítenek a működési hibák megszüntetésében, de fontos a kiegyensúlyozott tájékoztatás a bírósági döntésekről – közölte a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a zalai bírák értekezlete után. Lomnici Zoltán szerint a nagyobb nyilvánosság és a megalapozott kritikák nyomán valósulhat meg “a bíróságok működésének társadalmi ellenőrzése”. Közben Lukács Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla vezetője azt közölte, hogy az év első felében 300 fővárosi bírósági ügyet tárgyalnak, hogy segítsék a leterhelt fórumot. A Fővárosi Ítélőtábla bíráit 220 polgári, gazdasági és 80 büntetőügy letárgyalására rendelte ki az elnök az első félévben. (MTI)

Még egyeztetnek a rendezésről

További egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy dönthessen a Fővárosi Közgyűlés a Kőbánya-Kispest metróállomás és környékének szabályozásáról. Gy. Németh Erzsébet fővárosi MSZP-frakcióvezető elmondta: szeretnék pontosan megismerni, hogy a térségben bevásárlóközpont építését tervező befektetők milyen önkormányzati fejlesztéseket vállalnak át. A politikus hozzátette: a beruházást azért támogatják, mert a fővárosi önkormányzat közlekedésfejlesztési terveiben kiemelt célként szerepel P + R parkolók építése. A befektetők a tervek szerint 60 ezer négyzetméternyi kereskedelmi létesítményt terveznek. Schneller István fővárosi főépítész szerint a tervezett fejlesztést akkor lehet támogatni, ha a térség megfelelő működéséhez szükséges beruházások megvalósulnak.(MTI)

MÁV: vitázna a szakszervezet

Megalapozatlannak tartja a MÁV Rt.-nél idén tervezett 6 ezer álláshely kihelyezéssel történő megszüntetésének, illetve ezer dolgozó felmondásának tervét a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). Az érdekképviselet ezért kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a vasúttársaság menedzsmentjénél – közölte a VDSZSZ elnöke. Gaskó István szerint a vasútnál nincs olyan műszaki fejlesztés, amely kiváltaná a munkaköröket, így a létszámleépítés a biztonságot veszélyeztetheti. Javaslatuk szerint ma tárgyalnának. A szakszervezet szerint a vita megkezdésétől hét napon túl lehetőség van országos általános sztrájkra, illetve a tárgyalások ideje alatt figyelmeztető munkabeszüntetésre. A vasúttársaság lapzártánkig nem adott választ arra, kész-e a tárgyalások megkezdésére. (Népszava)

Felsőoktatási felmérés

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a Felsőoktatáskutató Intézet felmérésének eredménye nem a kollégisták kisebbségellenességét, antiszemitizmusát reprezentálja, sokkal inkább a rossz anyagi körülmények között élő családok problémáira hívja fel a figyelmet. Ekler Gergely elnök közleménye szerint a HÖOK megdöbbenéssel értesült a felmérésről, amelyből az derül ki, hogy a magyarországi kollégisták körében “nagyfokú kisebbségellenesség és markáns antiszemitizmus tapasztalható”. A 2004 októberében 1462 hallgató bevonásával készült felmérés szerint a kollégisták egyharmada már kipróbálta a kábítószert, és közülük szinte mindegyikük szívott füvet. (MTI)

Rektori kinevezés

A Közép-európai Egyetem (CEU) kiemelkedő szellemi és tudományos teljesítményt nyújt, fontos és megkerülhetetlen tényezője a szellemi életnek – mondta az oktatási miniszter, amikor egyetemi tanári és rektori kinevezést adott át Yehuda Elkanának. Magyar Bálint a rendezvényen fontosnak nevezte, hogy az egyetem formálisan és jogilag is “beemelődött” a magyar felsőoktatási életbe, miközben tartalmilag már évtizede része annak. Yehuda Elkana az ünnepségen megköszönte az egyetem működéséhez nyújtott segítséget, hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy egyre jobb legyen az együttműködés a magyar felsőoktatással. A New York-i székhelyű felsőoktatási intézmény önfenntartó magánegyetemként működik Budapesten. (MTI)

Czeizel Endre kitüntetése

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Czeizel Endre orvos-genetikusnak Mádl Ferenc köztársasági elnök. A kitüntetés átadásán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mindazoknak a százaknak és ezreknek a nevében megköszönte Czeizel Endre eddigi munkásságát, akiknek az élete teljesebb és boldogabb lett. A professzor munkássága hozzájárult a család megtervezéséhez, az optimális családmodell kialakításához – mondta köszöntőjében Gyurcsány Ferenc.(MTI)

Comments are closed.