Forrás: Híradó

Már biztos, hogy Bush is ott lesz a pápa temetésén

George Bush elnök az amerikaiak háláját fejezte ki Istennek II. János Pálért, és megerősítette, hogy részt vesz az elhunyt római katolikus egyházfő temetésén.

Bush elnök vendégével, Viktor Juscsenko ukrán államfővel tartott közös sajtóértekezletén kérdésre válaszolva elmondta: nem értettek egyet mindenben a pápával, de nagyra értékelte, ha meghallgathatta a véleményét. „Ő a béke híve volt, és nem szerette a háborút. Én ezt teljesen megértettem, és nagyra értékeltem a szentatyával erről folytatott beszélgetésünket” – mondta George Bush, aki elnöksége alatt háromszor találkozott II. János Pál pápával.

II. János Pál ellenezte az iraki háborút, és 2003 elején diplomáciai úton próbálta lebeszélni az elnököt az invázióról. A terhesség-megszakítás kérdésében ugyanakkor hasonló nézeteket vallottak.

Bush elnök kiemelte a pápának a fiatalokra gyakorolt hatását. „Bebizonyította, hogy egy ember is változást hozhat az emberek életben” – mondta. Bátornak, erkölcsösnek, istenesnek nevezte az elhunyt pápát, és kijelentette: „Nagy megtiszteltetés, hogy országunk nevében kifejezhetem hálánkat a Mindenhatónak egy ilyen emberért.”

Scott McClellan fehér házi szóvivő szerint Bush elnök várhatóan szerdán indul el Washingtonból a pénteki temetésre. Az elnök két vidéki útját is elhalasztja, hétfőn azonban a korábbi terveknek megfelelően texasi birtokán fogadja Ariel Saron izraeli kormányfőt.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.